Boro Kontić odbio primiti nagradu koju mu je dodijelila Skupština KS

Vijesti 06. maj 202221:31 > 21:32 0 komentara
N1

Ovogodišnj laureat Boro Kontić odbio je primiti plaketu Kantona Sarajevo.

Plaketa koju je odbio dodjeljuje mu se za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i Bosne i Hercegovine, obrazlovši da je ova nagrada kompenzacija što nije primio Šestoaprilsku nagradu, piše Faktor.ba.

– U drugačijim okolnostima ovu bih nagradu srčano prihvatio kao vlastiti uspjeh. Sarajevo je po svemu moj grad. Sva priznanja koja sam primio u svijetu primao sam i uz odrednicu da sam sarajevski i bosanskohercegovački autor – pročitano je večeras u njegovo ime na svečanoj sjednici Skupštine KS u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Podsjećamo, priznanje počasni građanin KS – Povelja KS dodijeljeno je prof. Nevenki Tromp uz obrazloženje da se priznanje dodjeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.

Plaketa Kantona Sarajevo dodijeljena je Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. zbog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizma jačanjem institucija, te nesebičnog zalaganja za transparentnost procesa i promociju antikorupcijskih propisa u KS.

Plaketa KS dodijeljena je i reprezentativcu BiH u bilijaru i najmlađem evropskom prvaku u historiji bilijara Sanjinu Pehlivanoviću za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoja sporta i afirmaciji KS i države BiH.

Kardinal Vinko Puljić koji je i zvanično prenzionisan krajem januara 2022. godine nakon skoro 31 godine provedene na čelu Vrhbosanske nadbiskupije dobitnik je Plakete KS za izuzetan doprinos očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe, u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.

Dobitnica Plakete KS je i nana Fata Orlović, a priznanje se dodjeljuje za hrabrost, istrajnost i višedecenijsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda.

Tromp počasna građanka KS, kardinalu Puljiću Plaketa KS

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!