Borrell: Neprihvatljivo potkopavanje teritorijalnog integriteta BiH

Vijesti 15. feb 202320:29 1 komentar
Članovi Predsjedništva BiH sa Josepom Borrellom (EU)

Visoki predstavnik Josep Borrell sastao se u srijedu u Bruxellesu s predsjednicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Borrell je ponovio predanost Bosne i Hercegovine na putu ka EU. Naglasio je da je dodjela statusa kandidata za članstvo u EU u decembru bila važna prekretnica koja je potvrdila evropsku budućnost zemlje. Pozvao je Predsjedništvo da unaprijedi reforme i osigura funkcionalnost zemlje i njezinih institucija, za dobrobit građana Bosne i Hercegovine. Odbacio je neodgovornu retoriku i akcije usmjerene na potkopavanje jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te naglasio kako takvom ponašanju nema mjesta u Europskoj uniji.

Borrell je također ponovio da je EU i dalje spreman pružiti podršku Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na pomoć EU Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, uključujući razminiranje, u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

U kontekstu nezakonite i neprovocirane agresije na Ukrajinu visoki predstavnik je naglasio važnost izgradnje demokratskog, stabilnog i mirnog kontinenta uz poštovanje pravila i međunarodnog prava. Pohvalio je BiH što je osudila agresiju i uskladila se s dosad neviđenim sankcijama EU protiv ruskog vodstva.

Borrell je naglasio da EU računa na to da će Bosna i Hercegovina i dalje biti uz Uniju u pogledu vanjskopolitičkih stajališta i odluka, u skladu sa strateškim izborom zemlje za integraciju u EU. Evropska unija će, s druge strane, i dalje stajati uz narod Bosne i Hercegovine, posebno u izazovnim vremenima, kao što je paket za energetsku podršku, kojim je BiH dodijeljeno 70 milijuna eura za podršku ugroženim domaćinstvima.

Borrell i članovi Predsjedništva BiH dogovorili su se da će ostati u bliskom kontaktu i sarađivati na napretku na putu Bosne i Hercegovine prema EU kako bi doprinijeli boljoj budućnosti za sve u zemlji, posebno za mlađu generaciju, saopšteno je iz Diplomatske službe Evropske unije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare