Bosanac iz Austrije pješke ide ka Meki: Dočekuju ga zagrljajima, neki zaplaču

Vijesti 29. dec 202217:47 8 komentara

Jaka uvjerenja omogućavaju ljudima neobične i nevjerovatne stvari. Bosanac iz Austrije Enver Beganović krenuo je ka Bliskom istoku. Bez auta, bez bicikla, bez ikakvog prevoza. Korak po korak prešao je više od hiljadu kilometara. Na svom putu života već je 42 dana.

Pješke je krenuo iz Austrije. Misao o pješačanju do Saudijske Arabije došla je nenadano.

“Jednom prilikom sam trčao na rijeci svoju ustaljenu rutu i… nakon istrčavanja osjećao sam se toliko jako, dobro… i sposobno”, počeo je svoju priču Beganović za N1.

Tada mu je sinula ideja koju je čim prije želio realizirati: vrijeme je da obavi petu islamsku dužnost i ode u Meku. Iz Austrije je pješačio do Hrvatske gdje je posjetio sina i majku, a onda krenuo prema Bosni i Hercegovini. Hodao je po noći. Po snijegu. U Banjaluci je sreo čovjeka sa sličnom namjerom.

Za put se pola godine intenzivno pripremao. Trčanje, fitnes, plivanje. Opremu je pedantno složio: od prve pomoći, samozaštite, adekvatne odjeće, rezervne obuće, punjača za mobitel. Do sada je doživio samo najljepše. Na pitanje ima li neki upečatljiv momenat, odgovara: “Pa, ispričat ću Vam… ja bih evo… sada zaplakao…”.

Sve zbog susreta sa trgovcem koji je zaustavio auto i ponudio mu sve što ima – uz ogromnu emociju.

“Rekao sam mu hvala imam sve imam dovoljno. On me zagrlio i počeo plakati. Rekao je da je plakao čim me vidio… ‘uzmi sve šta ti treba’, kaže mi. Možete mi, rekao sam mu, dati kapu jer sam skinuo kapu i stavio na kolica, naišao je kamion i otpuhao mi je. Ostao sam bez kape“, rekao je.

Kapu je dobio, a ova uspomena ostaje zauvijek u njegovom srcu. I to je samo jedan od prijatnih susreta jer ga sa oduševljenjem dočekuju bh građani svih nacionalnosti.

“U Kotor Varoši su me na benzinskoj pumpi dočekali ljudi i rekli su mi: Mi smo svi Srbi pravoslavci želimo te počastiti i zaželjeti sretan put. Počastili su me i večerom i prenoćištem… skupili su i nešto novca…”, rekao nam je.

Svoj put planira završiti krajem juna sljedeće godine. Očekuju ga izazovni tereni, šumski putevi, napuštena mjesta, ali i metropole.

“Do sada što sam prošao ne bih ni za šta mijenjao… vjerujte. Nisam mogao ni pretpostaviti da ću ja u ovim godinama na ovakvom putu biti… i da ću biti ovoliko sretan. Ma presretan”, kazao je.

Nakon što je prošao Hrvatsku Enver Beganović 15. decembra ušao je u BiH. Trenutno se nalazi u Sarajevu gdje će provesti nekoliko dana. Ispred njega je više od šest hiljada kilometara kada će, nada se, ostvariti svoj san: obaviti namaz sa pogledom na Kabu.

Nakon Bosne i Hercegovine prepješačit će Srbiju, potom Bugarsku, Tursku i Irak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare