Bosanci i Hercegovci nikad jači u misiji: Pomoć poplavljenim područjima pristiže sa svih strana

Vijesti 08. okt 202418:49 0 komentara
Anadolija

U zajedničkoj misiji bh. javnost, na čelu sa građanima, brojnim udruženjima i poznatim ličnostima u humanitarnoj akciji za pomoć ugroženom stanovništvu. "Za naš ljude" večeras zajedno N1, Nova TV i Udruženje Pomozi.ba od 20:00 sati u direktnom prijenosu na oba kanala organiziraju humanitarnu večer. Pomoć stiže sa svih strana.

Zahvaljujući donacijama građana, udruženja, organizacija, javnih ličnosti, preduzeća, pomoći iz regije, Evrope, svijeta, Udruženje Pomozi.ba, do sada je prikupilo više od dva i po miliona KM.

“Mnoge kompanije su i sada na terenu s njihovom lakom i teškom mehanizacijom, ustupaju nam svoju mehanizaciju i konstantno rade danima. Kolege s tererena saopštavaju nam da su najpotrebniji HTZ oprema, kabanice, čizme, higijenske potrepštine, donji veš, voda, konzervirana hrana”, navela je Saliha Rokša, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba.

“Vidjela sam na TV-u da pozivaju na pomoć. Isto tako bih i ja pozvala sve one koji su na poslu, u školi, da dođu, da volontiraju”, istakla je Ena Selimović, volonterka Udruženja Pomozi.ba.

Novac možete donirati i putem web platforme i žiro računa ovog udruženja:

[email protected]

Za uplate iz inostranstva:

Bank name: Intesa Sanpaolo Banka BiH
SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Poplave 2024

Svakako vrijedi napomenuti i da je do daljnjeg u funkciji humanitarni broj 17039, na čiji poziv donirate 2 KM, ali on je samo za građane koji žive na području Bosne i Hercegovine.

Na prikupljanju pomoći, između ostalih, neumorno radi i Crveni krst Federacije BiH.

“Trenutno su aktivni humanitarni broj 17023, imamo uplate na račun, žiro-račun Crvenog križa FBiH, Društva crvenog križa BiH, a aktivan je i dežurni psiholog”, dodala je Lamija Alić, iz Crvenog krsta FBiH.

Svoj doprinos, kroz akciju prikupljanja pomoći do 16. oktobra, daje i grad na Vrbasu.

“Počinjemo sa akcijom u trajanju od sedam dana iz razloga što se lista potreba koje su neophodne za teren mijenja iz dana u dan”, naglasila je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke.

Na terenu u Buturović polju, sa svojom ekipom danas pomaže i humanitarac i sportista Mahir Mujić.

“Imamo jedan kamion iz Goražda, donacije s lopatama, krampama i sotalim stvarima koje su potrebne”, rekao je Mujić.

A kroz virtuelnu trku, za koju su u toku prijave, cilj je skupiti 50.000 KM za pomoć Klisu i Buturović polju.

“Koja će biti održana tačno mjesec dana od nesreće, odnosno, od 4. novembra. Zamišljeno je da se trči pet km, kotizacija je simboličnih 50 KM, a kompletna kotizacija ide u humanitarne svrhe”, pojasnio je Mujić.

S projektom izgradnje i obnove porušenih i oštećenih kuća uskoro započinje i Rijaset Islamske zajednice u BiH, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” i turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju.

“Već imamo spremna određena sredstva, i čim se steknu uslovi mi automatski, onog dana kada nas pozovu, krećemo u izgradnju kuća. O broju koji će biti izgrađen obavijestit ćemo vas nakladno, sigurno će biti veliki broj”, ustvrdio je Kenan Vrbanjac, predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”;

Svoj doprinos, u okviru humanitarne večeri, večeras će dati i Televizija N1, TV Nova i Udruženje Pomozi.ba. Više od 100 ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine i regije odgovaraće na telefonske pozive gledalaca, a svaki poziv biće direktna donacija Udruženju Pomozi.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!