Bosanski Petrovac: SDA izgubila načelnika za jedan glas, traže ponovno brojanje glasova

Vijesti 25. okt 202423:29 0 komentara
F.Z./N1

SDA-ov kandidat za načelnika opštine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić proglasio je pobjedu 7. oktobra na lokalnim izborima, no par dana došlo je do preokreta. Za samo jedan glas ga je, prema podacima CIK-a, pobijedila SNSD-ova kandidatkinja Bobana Velagić Lipić.

Jukić se oglasio na Facebooku i naveo kako su od CIK-a tražli ponovno brojanje glasove zbog, kako kaže, nepravilnosti koje su odmah i prijavili.

“Želim da vas informišem da su prilikom ponovnog brojanja glasova za nivo Općinskog vijeća na četiri biračka mjesta (030A002 OŠ1, 030A004 Bukovača, 030A009 Vrtoče, 030A014 OŠ3) uočene brojne nepravilnosti. Naime, među nevažećim listićima pronađeni su važeći glasovi za SDA, dok su među važećim listićima otkriveni oni koji su trebali biti proglašeni nevažećim. Na jednom biračkom mjestu primijećeno je korištenje dvije različite olovke na nevažećem listiću za SDA, što dodatno povećava sumnje u namjernu manipulaciju i poništavanje listića. Takođe, uočeno je da je kandidat SNSD-a za Općinsko vijeće imao više glasova od stranke, što je prosto nemoguće. Izražavam sumnju u rad Biračkog odbora na pojedinim biračkim mjestima, poput Bukovače, Suvaje i Kolunića, gdje je uočeno da nema ni jednog nevažećeg listića za nivo načelnika, što je neuobičajeno s obzirom na to da većinu birača na tim mjestima čine starije osobe. Obzirom na minimalnu razliku od samo jednog glasa i uočene nepravilnosti, sumnjam da su ove iste neregularnosti utjecale i na broj glasova koje sam dobio kao kandidat za načelnika”, naveo je.

Facebook

Poručio je da će iskoristiti sva zakonom predviđena prava te će u zakonskom roku podnijeti zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za ponovno brojanje glasova u cijeloj izbornoj jedinici 030 Bosanski Petrovac.

“Pozivam vas na strpljenje, a o daljim koracima i dešavanjima bit ćete blagovremeno obaviješteni”, naveo je Jukić.

CIK BiH

Prema podacima CIK-a, Jukić je imao 1.150 glasova, a Velagić Liić 1.151 glas.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!