Bosić: Budžet neće donijeti ništa novo

Vijesti 29. mar 202316:24 0 komentara
FENA /Amer Kajmović

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučio je na današnjoj sjednici da Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu razmatra po hitnom postupku.

“Nećemo podržati predloženi budžet jer je bilo unutrašnjih rezervi za povećanje plata za imenovana lica i zvaničnike”, izjavila je Mira Pekić, iz Kluba zastupnika PDP-SDS-Lista za pravdu i red.

Ona navodi da jeste za povećanje plata zaposlenih u institucijama, ali da su se mogla smanjiti izdvajanja za kupovinu opreme, u prvom redu, automobila, za čiju je namjenu Predsjedništvo izdvojilo blizu milion KM.

Medijima se obratio i Jasmin Emrić, u ime NES-a i “Za nove generacije” koji je naglasio da su protiv ovakvog budžeta jer se radi o najvažnijem dokumentu BiH, pa je, kako kaže, neozbiljno da se tako složeno pitanje usvaja po hitnoj proceduri, bez mogućnosti ulaganja amandmana.

“Nemoguće je uložiti amandman, jer smo mogli konstruktivno dati doprinos da bi budžet bio sto prihvatljiviji…Ovdje je planirano najveće povećanje za izabrane zvaničnike. Za službenike povećanje jeste opravdano. Ako se budžet usvoji, a ne usvoji se zakon sa prethodne tačke dnevnog reda, kojim se ograničava povećanje osnovice, bit će povećanje i plate političarima”, obrazložio je Emrić.

Dodaje da je skeptičan da će prijedlog zakona o platama biti usvojen u Domu naroda jer su i ranije slična rješenja bila usvojena u Predstavničkom domu, a nisu dobila podršku od Doma naroda. Posebnu zamjerku ima na Savjet ministara koji na vrijeme nije donio sistemska rješenja.

“Moglo se raditi da je bilo političke volje. Dovedeni smo u situaciju da se sve radi po hitnoj proceduri”, zaključio je on.

Današnja rasprava pokazala je da nema rasprave jer nemogućnost amandmanske faze jasno govori da oni koji su predlagači vlasti ne žele da daju priliku i drugim stavovima, rekao je Mladen Bosić.

“Pale su i neke odluke političke vlasti iz RS da neće dozvoliti povećanje budžeta. Ovakav budžet neće donijeti ništa novo, sem sto je propuštena prilika da se imenovanim zvaničnicima ograniče primanja”.

Dodaje i da je lažna priča o zabrinutosti za troškove života kojim pravdaju ovu namjeru, te da se samo radi o predstavi za javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!