Bosić: “Ovdje mora biti pobjednik i poraženi: Ili Schmidt ili Dodik”

Vijesti 04. jul 202314:36 0 komentara
Grafika N1

Brojni zvaničnici saglasni su da Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najvećih političkih kriza koju pamte. Jedan od njih je i Mladen Bosić (SDS), poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine - koji je uvjeren da aktuelna situacija može završiti sa samo jednim pobjednikom: Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom ili predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom.

“Krize su konstantne – ali ovo je jedna od većih koju ja pamtim. Ovdje mora biti pobjednik i poraženi. Hoće li to biti Schmidt i oni koji ga podržavaju, ili oni koji donose odluke u Republici Srpskoj – to ćemo vidjeti”, naglasio je Bosić danas.

No, dok brojni zvaničnici tvrde da se radi o ‘jednoj od najvećih kriza koju pamte’, entitet RS se jučer zadužio za novih 75 miliona KM. Iskorištava li se situacija za nešto drugo?

RS se zadužila za novih 75 miliona KM

“Čini mi se da je ovo ozbiljnije nego do sada. Napravio je korak naprijed, kao i Ustavni sud BiH sa odlukom da bez Srba donesu tako važnu promjenu Statuta, ali i od strane onih koje donose odluke u RS. To je stvar koja ne može proći bez posljedica”, stava je Bosić.

Izjavio je kako je ‘Ustavni sud BiH do sada više puta iskorišten za dizanje tenzija’.

“Kada je donio odluku o ukidanju Dana RS, izazvao je revolt u RS, što je Dodik iskoristio na referendumu koji ništa nije značio, a kako bi pokupio glasove na lokalnim izborima – te je na taj način dobio podršku od navodnih protivnika koji su iskoristili Ustavni sud BiH kako bi podigli atmosferu”, rekao je Bosić.

Zapad izgubio strpljenje: Sprema se smjena Dodika

Sada je, ponovio je sagovornik N1, situacija još ozbiljnija, jer kako kaže, nije siguran da može biti okončana bez posljedica.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt u subotu je poništio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS, kojeg je nedavno donijela NSRS, a van snage stavio je i Zakon kojim se zabranjuje objavljivanje odluka OHR-a u Službenom glasniku RS.

Schmidt je također proglasio i izmjene Krivičnog zakona BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!