Bosna i Hercegovina: Vijeće EU produžava režim sankcija

Vijesti 18. mar 202222:45 > 22:47 10 komentara
flickr.com

Vijeće Evropske unije je večeras donijelo odluku kojom se produžava okvir restriktivnih mjera s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini do 31. marta 2024. godine.

“Evropska unija će stoga zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mjere pojedincima ili subjektima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine. Restriktivne mjere se mogu uvesti i protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonsko-pariski opšti okvirni sporazum za mir”, navodi se u saopštenju.

Okvir restriktivnih mjera predviđa zabranu putovanja u EU za fizička lica i zamrzavanje imovine za fizička i pravna lica. Osim toga, osobama iz EU zabranjeno je da sredstva stavljaju na raspolaganje onima koji su navedeni.

“Za sada, nijedan pojedinac ili subjekt nije podložan restriktivnim mjerama u okviru ovog okvira”, navodi se.

“Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, poziva na potpuni povratak u državne institucije i poziva čelnike zemlje da se ponovo fokusiraju na provedbu reformi neophodnih za napredak na putu prema EU, uključujući ustavnu i izbornu reformu i u oblasti vladavine prava”, stoji na kraju šaopštenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare