Bošnjačko političko tijelo u Republici Srpskoj svedeno na minimum: Je li razjedinjenost glavni uzrok?

Vijesti 16. okt 202420:04 0 komentara
N1 BiH

Bošnjačko političko tijelo u Republici Srpskoj svedeno je na minimum, pokazuju rezultati lokalnih izbora. Jedan, ali bitan razlog za to je razjedinjenost.

Razjedinjen izlasak na održane lokalne izbore, pokazao se kao loša opcija za probosanske stranke u RS. Najbolji primjer – Prijedor. Nastup stranaka u pet kolona, donio je dva mandata. U konačnici, moguća tri. Ipak, SDP-u kažu: “Ovo je dobar rezultat.” Obje osvojene stolice otišle su u njihove redove. No, iako je osvojio mandat, Mirsad Duratović, inače potpredsjednik NSRS u odborničku stolicu, ipak neće. Ostaje na aktuelnoj poziciji.

Mirsad Duratović, SDP, potpredsjednik NSRS:

“Ujedinjenje da, ali da sve stranke budu na jednoj listi. Da su se možda ujedinile po dvije opcije na jednu listu. Ja sam rekao, mi smo prošle lokalne izbore imali pet stranaka na jednoj listi od ukupno šest stranaka i opet smo osvojili dva mandata, mnogo je tu parametara , ne samo ono više nas na hrpi i biće više mandata, nije to baš tako u izbornoj matematici”. 

S druge strane, za posebnom matematikom u Srebrenici nije bilo potrebe. Težak poraz podnio je bošnjački kandidat Hamzija Fejzić od SNSD-ov kandidata Miloša Vučića. Pristigli autobusi puni glasača iz Srbije, takvom rezultatu su dijelom doprinijeli, kaže Ćamil Duraković posljednji načelnik ove opštine iz redova Bošnjaka. No, tu su i drugi razlozi.

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS:

“S druge strane, imate ovu jednu inertnu probosansku politiku koja samo komentariše i kuka na nešto što može riješiti banalnim političkim pristupom tako što će za početak da se opredjele da istinski nastupaju zajedno i da motivišu srebreničane koji žive i po Federaciji i negdje u svijetu da je važno vitalno za probosansku politiku da Srebrenica bude u rukama bar onih koji za početak ne negiraju genocid”. 

Važna pobjeda, kako sada stvari stoje, za probosanske stranke izmaći će za dlaku u Vukosavlju. SNSD ispred SDP-a.

Đorđe Vuković, profesor na FPN u Banjaluci:

“Baš dobro ovo razotkriva prirodu nacionalnih politika u BiH . Iz prizme sarajevske javnosti. Njihova nacionalna politika je ista i ona je imala priliku da se projverri u zadne dvije, četiri godine a to je iz prizme RS ista politika i u tom slučaju, multietnička građanska politika SDP-a je poptuno razgolićena , ta politika socijaldekokratska, lijeva , građansku politiku niko ne identifikuje”. 

U konačnici SDP uspio je u Krajini uzeti primat u odnosu na druge probosanske stranke. Značajnim su se u ovom dijelu pokazali i Bh. Zeleni. S druge strane, SDA u drugim dijelovima RS i dalje je djelimično prva politička opcija. No, daleko je to od dobrih rezultata, smatraju analitičari. Nespremnost, razjedinjenost, izostanak kampanje u RS, dovelo je dijelom do očekivanih, loših rezultata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!