Božinović očitao lekciju Graničnoj policiji BiH: Ne možete svakoga puštati

Vijesti 28. dec 202216:11 4 komentara
N1

Uskladiti se sa viznom politikom Evropske unije, i voditi računa koga puštati na teritoriju Bosne i Hercegovine poruka je koju je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović Hrvatske uputio kolegama u BiH, a zbog Čečena koji koristeći bezvizni režim BiH za ruske državljane dolaze na granicu sa Hrvatskom i traže azil.

“To bi bilo vrlo jednostavno riješiti kada se ne bi baš svakoga puštalo na svoju teritoriju”, rekao je Božinović.

On je dodao da hrvatska policija raspolaže informacijom da Čečeni ulaze u BiH kao turisti, sa uplaćenim boravkom, ali da se po ulasku odlučuju na odlazak na granicu sa RH, što je ranije potvrdio i Svevlad Hoffman iz Granične policije.

“Ono što je naša poruka, zbog činjenicu zbog koje smo jako zadovoljni, i sami smo tome pridonijeli, da je BiH postala kandidat za članstvo u EU, podsjećam da države koje imaju ambiciju postati članice, između ostalog moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa EU, u tom kontekstu i vizne režime”, rekao je Božinović.

Govoreći o ilegalnim migracijama uopšte, on se osvrnuo i na stanje u drugim zemljama regije

“Kad bi se naše susjedne države pridržavle viznog režima koji važe na teritoriji, ne bismo imali povećanje, možda i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske, sutra na teritorij Šengena nego što smo imali prošle godine”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Juče je grupa od oko 50-ak Čečena, među kojima su i žene i djeca, a koji su se nalazili na teritoriji Bosne i Hercegovine, tačnije na GP Maljevac željeli preći granicu s Hrvatskom. Traže politički azil, a zbog rata u Ukrajini, i moguće regrutacije vojno sposobnog stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare