Bradara: Komšićeva pobjeda će biti problem za BiH, ali i za Bošnjake

Lidija Bradar (N1)

Lidija Bradara, izaslanica u Domu naroda BiH (HDZ), kazala je za N1 kako vjeruje u pobjedu Borjane Krišto, kandidatkinje Hrvatskoga narodnog sabora za članicu Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Ukoliko, pak, pobjedi Željko Komšić - Bradar najavljuje "odgovor HNS-a".

Još nema nametnute odluke Schmidta?

Vjerujte da je teško prognozirati šta će Schmidt uraditi. Moguće je da to on napravi. To je na njemu. Mislim da bi za implementaciju izbornih rezulatata i relaksiranje odnosa bilo dobro da nametne legitimno predstavljanje. Govorim to iz ugla gledanja na ustavni poredak i ugla onoga što BiH jest. Mislim da ćemo kako tako doći do izmjena Izbornog zakona.

I Plenković je tražio od Schmidta nametanje izmjena Izbornog zakona. Da li on vrši uticaj na visokog predstavnika?

Ne mogu komentarisati da li neko vrši uticaj. Ne mislim da jedna izmjena Izbornog zakona može biti problem. Ne vidim ni problem da implementira presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić koja se zasad jedina može sprovesti.

Hoće li nakon izbora biti nametnutih odluka?

Mislim da nema uslova za implementaciju izbornih rezultata.

Da li to znači da će HDZ ići u bojkot?

Mi kao legalisti ne vidimo kako se mogu implementirati izborni rezultati. Zašto bi mi blokirali ako nema načina da se implementiraju rezultati?. Trenutačno mi sudjelujemo u izborima, pripremili smo stranku za izbore i sudjelujemo u kampanji. To je tako do izbora.

Postoji li plan B?

Vjerujem u rezultate HDZ-a.

Jeste li optimistični kada je riječ o izgledima Borjane Krišto?

Ona je jedini hrvatski kandidat. Vjerujem u njenu pobjedu. HNS je njenom kandidaturom poslao jasnu poruku u kakvom položaju se nalazi hrvatski narod. Svjedoci smo nekoliko političkih prevara. Želimo da BiH prevaziđe krizu i da imamo fer i korektne izbore i da niko ne bira naše predstavnike.

Ako Krišto pobjedi da li će to za HDZ značiti da su izbori OK?

Imamo izbore za četiri nivoa vlasti. Vjerujem u pobjedu stranaka okupljenih oko HNS-a.

Ukoliko Komšić pobjedi?

Kad god je pobjedio Komšić to nije bilo legitimno, ne vjerujem da ovaj put može pobijedit. Ako se i četvrti put usudi varati jedan konstitutivni narod, HNS će dati odgovor. On uzurpira ustavnu mogućnost. Komšić se obraća bošnjačkim glasačima. Ako pobjedi to će biti problem ove zemlje, ali i Bošnjaka. To će biti problem i budućnosti BiH. Nama trebaju relaksirani odnosi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad