Bradara za njemački ARD lažno govorila o zločinu u Trusini, oni je demantovali

Vijesti 17. apr 202322:08 1 komentar
Screenshot/Twitter

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara je tokom reportaže o 30. godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini koju je radio njemački javni TV servis ARD izrekla tvrdnje koje su ubrzo iz ovog medija demantovali.

Naime, Bradara je u svojoj izjavi za ARD, a na pitanje novinara, rekla da za zločine počinjene nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica, a koju su počinili pripadnici Armije Republike BiH, niko nije odgovarao, a zapravo to nije istina što je ubrzo ovaj javni servis i objavio.

U reportaži koja je objavljena na Twitteru, a koja govori o strašnim zločinima počinjenim u Ahmićima i Trusini 1993. godine, Bradara je rekla sljedeće:

“Istog dana kada se desio masakr u Ahmićima, desio se masakr i u Trusini za kojeg nažalost niko nikada nije procesuiran”, navela je Bradara za ARD.

Zbog ovih tvrdnji iz ARD-a su se ogradili od svega što je izrekla Bradara i odlučili demant objaviti na Twitteru.

“Nakon što su nam iz više izvora skrenuli pažnju, istina je da smo trebali reći da je osam pripadnika Armije RBiH optuženo zbog masakra u Trusini. Dakle, izjava Bradare je netačna”, istakli su iz ARD-a.

Podsjećamo, zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene Armije R BiH “Zulfikar”.

Za taj zločin pred Sudom BiH pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol te Mensur Memić na deset godina zatvora.

Osuđeni su i Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravosnažno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

Kada je riječ o Bradari, iz ARD-a su podsjetili i na to da se ona prije nekoliko godina pojavila sa vrhom HDZ-a na dočeku zločinca Darija Kordića kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare