Brammertz: Volio bih da druge zemlje budu hrabre kao Crna Gora

Vijesti 25. jun 202114:16 0 komentara
N1

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je usvojila Skupština Crne Gore, nije osuda bilo koje zemlje ili naroda, poručio je danas glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.

On je na konferenciji “Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu” koja je danas održana u Podgorici, putem online platforme, kazao da je usvojena rezolucija odličan dokument, koji adresira glavne probleme – prepoznavanje žrtava i postojanje genocida.
Brammertz je kazao da bi volio da druge zemlje budu hrabre kao Crna Gora i da donesu takvu rezoluciju.
“Želim da čestitam Skupštini Crne Gore na tom koraku, taj korak nije neprijateljski, ni prema kome, ni prema jednoj zemlji, ni prema jednoj Skupštini ili Vladi, to je prosto ono što žrtve zaslužuju”, rekao je Brammertz.
On je istakao da zna da se usvajanje desilo u kompleksnom i teškom političkom kontekstu.

Poručio je da glorifikacija ratnih zločinaca i negiranje zločina je apsolutno neprihvatljiva situacija. Podsjećajući na presudu Ratku Mladiću, kazao je da je ostalo još dosta slučajeva ratnih zločina koji nisu riješeni na teritoriiji bivše Jugoslavije.

Brammertz je podsjetio da je Crna Gora otvorila samo nekoliko slučajeva ratnih zločina i ponudio crnogorskom tužilaštvu pomoć u rješavanju.

“Ne možemo reći da je ostvaren veliki uspjeh u rješavanju ratnih zločina počinjenih od strane crnogorskih državljana i to je razlog zašto ćemo se intenzivnije uključiti sa kolegama tužiocima u Crnoj Gori”, poručio je Brammertz.

On je istakao da je u februaru 2019. godine potpisan memorandum o razumijevanju za Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore, kako bi unaprijedili razmjenu podataka.

“Već smo prenijeli važne podatke vezane za slučaj Morinj, za 15 osumnjičenih i seksualno nasilje, uključujući seksualno ropstvo, silovanje, prostituciju, trgovinu ljudima u seksualne svrhe”, rekao je Brammertz.

On je istakao da nema regionalne saradnje koja funkcioniše na način na koji bi trebalo.

“Najviše razočarenje proteklih 13 godina je oslobađanje zločinaca, negiranje genocida, pozivanje ratnih zločinaca na političke događaje, ministarstva koja distribuiraju biografije ratnih zločinaca”, rekao je Brammertz.

Prema njegovim riječima, ide se u pogrešnom smjeru i apsolutno su neophodne snažnije reakcije.

“Odgovor koji mi dajemo jeste, tužilaštvo i krivično gonjenje i presude, ne vode ka pomirenju, pomirenje treba da dođe iz društva, iz grupa žrtava, iz grupa počinilaca i potrebni su vam odgovorni političari koji će promovisati to pomirenje”, kazao je Brammertz.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak kazala je da je priča o suočavanju sa prošlošću davno trebala da bude završena.

“Mislim da je Rezolucija korak naprijed, zato što sadrži ono što je bilo bolno za neke narode”, ocijenila je Bošnjak.

Ona je istakla da Rezolucija sadrži odredbu da se ni jedan narod ne može odrediti kao genocidan, već su genocidni pojedinci.

“Selektivna pravda je ustvari najveća nepravda”, rekla je Bošnjak.

Šefica delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici dobra stvar, zato što se na taj način osuđuje genocid u Srebrenici.

“Politički lideri imaju obavezu da rade ka tom pomirenju”, poručila je Popa.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović kazao je da mladi uglavnom ne znaju šta se dogodilo devedesetih godina prošlog vijeka.

Istakao je “da se može zaključiti da u Crnoj Gori nemamo proces suočavanja sa prošlošću, nego proces zaboravljanja ratne prošlosti”.

On je istakao i da je rezultat ovog projekta otvaranje informaciono-dokumentacionog centra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!