Brammertz za N1: Razgovor o regionalnoj saradnji sa glavnim tužiocem RS

Vijesti 08. apr 202212:59 0 komentara
N1

Glavni tužilac Mehanizma Serge Brammertz danas će se u Banjoj Luci sastati sa glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i tužiocem Republičkog tužilaštva Brankom Mitrovićem.

Dolazim kod glavnog tužioca. Već dugi niz godina imamo veoma konstruktivnu pozitivnu saradnju. Razgovaraćemo o predmetima koji su u toku u vezi sa počinjenim ratnim zločinima. To je jedna od mojih redovnih posjeta i razmjena nakon što sam bio u Sarajevu i sastao se sa državnim tužiocem. Ovo je moj posao kao i obično, ali naravno za mene je uvijek važno da se izrazim podršku i za sve tužioce. Tako da svoje posjete Sarajevu uvijek pokušavam spojiti sa posjetama drugim krajevima, a ovoga puta to je Republika Srpska.”

Razgovaraćemo o regionalnoj saradnji, razgovaraćemo o nacionalnoj strategiji za ratne zločine. Kao što znate, postoje složeniji predmeti i takozvani manje složeni predmeti koji idu na nivo Republike Srpske ili Federacije. Ali ovo je vrlo redovan profesionalni kontakt koji imam sa svojim kolegama” – kaže Brammertz.

Na pitanje da li će se razgovarati o slučajevima korupcije:

“Ne, to nije u nadležnosti Mehanizma, prijašnjeg Tribunala za Jugoslaviju. Ne ne, to je stvarno povezano samo sa zločinima počinjenim tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!