Bregović optužen za proruske stavove i podršku aneksiji Krima

Showbiz 21. aug 202319:47 4 komentara
Goran Bregović
Goran Bregović (Tanjug)

Vlast u Moldaviji zabranila je ulazak Goranu Bregoviću, muzičaru i nekadašnjem frontmenu popularnog jugoslovenskog i bh. rock benda "Bijelo dugme", zbog njegovih proruskih stavova i podrške ruskoj aneksiji Krima. To ukrajinsko poluostrvo je Rusija protivpravno prisvojila 2014. godine.

To je za tamošnje medije potvrdio ministar unutrašnjih poslova Moldavije Adrian Efros, nakon što je Bregovićev bend vraćen sa moldavske granice.

Poznati muzičar je trebalo da nastupi u nedjelju, 20. avgusta, na muzičkom festivalu Gustar u mjestu Stari Orhej. Njegov bend je dan ranije vraćen sa granice na aerodomu u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, a Bregović nakon toga nije ni krenuo na put.

Zabranu ulaska Bregoviću osudio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je zatražio objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova Moldavije.

Šta kažu moldavske vlasti?

Moldavski ministar unutrašnjih poslova rekao je novinarima 21. avgusta da je Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju zbog njegovih proruskih stavova i podrške ruskoj aneksiji Krima.

Ministar Adrian Efros je rekao i da su “u okviru bezbjednosnih struktura analizirani i drugi razlozi”, kada je odlučeno da se izvođaču ne dozvoli ulazak u Moldaviju, ali nije iznio više detalja o tome.

Bregović je u martu 2015. godine održao koncert u Odesi na Krimu, godinu dana nakon što je na tom ukrajinskom poluostrvu organizovan referendum o pripajanju Rusiji, a koji nije priznala većina država-članica Ujedinjenih nacija (UN).

Granična policija Moldavije prethodno je 20. avgusta saopštila da je Bregoviću zabranjen ulazak u zemlju od 2022. godine, o čemu su, kako kažu, organizatori festivala u Starom Orheju unaprijed obaviješteni, prenosi moldavska agencija IPN.

Kako je saopšteno iz Granične policije, na osnovu analize rizika i informacija dobijenih razmjenom informacija sa Obavještajno-bezbjednosnom službom, ali i međunarodnim partnerima, ulazak u zemlju je zabranjen za 29 stranih državljana koji su namjeravali da uđu u Republiku Moldaviju u posljednja 24 sata.

“A u vezi sa objavljenim slučajem stranog izvođača kome nije dozvoljen ulazak u Moldaviju, napominjemo da su organizatori unapred obaviješteni o zabrani koja se primijenjuje od 2022. godine do dana njegovog dolaska u našu zemlju“, saopštila je Granična policija.

Šta kaže Bregovićev tim?

Organizatori Gustar festivala izvinili su se na svojoj zvaničnoj Instagram stranici publici zbog toga što je Bregoviću zabranjen ulazak u Republiku Moldaviju.

Prema njihovim riječima, Bregovićev tim je u subotu doletio u Kišinjev, ali im je odbijen ulazak u zemlju. Nakon toga, Bregović navodno nije ni krenuo za Moldaviju. Moldavski servis RSE-a je pokušao da potvrdi ovu informaciju u Graničnoj policiji, ali iz te institucije nisu željeli dalje da komentarišu ovaj slučaju.

Organizatori su objavili i saopštenje Bregovićevog producentskog tima, u kojem se navodi da su razočarani što im je na aerodromu u Kišinjevu bez ikakvog objašnjenja zabranjen ulazak u Moldaviju.

“Puno sam sa svojim muzičarima bio na turnejama širom Evrope i nikada nigdje nisam imao problema. Zaista mi se sviđa vaša zemlja i zadovoljstvo mi je da se odazovem prilici da nastupim u Moldaviji, posebno na ovako živopisnom i jedinstvenom festivalu kao što je Gustar. Veoma mi je žao što sam ovog puta bio uskraćen za radost i zadovoljstvo da se pojavim pred vama”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Goran Bregović.

On kaže i da će se njegov tim postarati da “nastupi u Moldaviji sljedeći put ne naiđu na prepreke”.

U reakciji se ne komentarišu navodi o proruskim stavovima muzičara, a njegov tim nije odgovorio na upit RSE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare