Briselski analitičar smatra da EU neće slijediti primjer SAD-a: “Dodik uživa zaštitu najmanje jedne zemlje članice”

Vijesti 18. jun 202417:30 0 komentara
Milorad Dodik (REUTERS/Anton Vaganov)

Vijest da su SAD uvele sankcije protiv sedam firmi i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju “glavne izvore prihoda” za predsjednika bh. entiteta Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu, prokomentarisao je politički analitičar Toby Vogel. On smatra da se ovakav potez ne može očekivati od EU.

Periodični podsjetnik da je EU paralizirana u pogledu mogućih sankcija protiv korumpiranog, secesionističkog Dodikovog režima, dijelom zato što Dodik uživa pokroviteljstvo i zaštitu najmanje jedne zemlje članice EU (i prešutnu podršku nekoliko drugih)”, objavio je Vogel na platformi X.

Sličnog mišljenja je Haris Imamović, koji je bio savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

SAD su sankcionisale sedam kompanija povezanih s Dodikom. Ovo pokazuje da su SAD – uprkos svim svojim greškama – jedina sila sposobna da obezbijedi mir na Zapadnom Balkanu kažnjavanjem proruskih secesionista. Francuska i Evropska komisija ne čine ništa da pomognu SAD da održe mir ovdje”, objavio je on.

Podsjetimo, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji “predstavljaju glavne izvore prihoda za korumpiranu mrežu podrške Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!