Britanski izaslanik Peach stigao u Predsjedništvo, Dodik se “pridržavao mjera”

Vijesti 14. dec 202116:57 > 17:09 6 komentara
Foto: F.Z./N1

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Sir Stuart Peach stigao je u Predsjendištvo Bosne i Hercegovine. Dočekala su ga sva tri člana Predsjedništva BiH, a Dodik je poštujući epidemiološke mjere, držao i distancu od Šefka Džaferovića i predsjedavajućeg Željka Komšića. Također, držao je ruku u džepu dok se pozdravljaos gostom.

Nakon sastanka, koji je zatvoren za medije, biće objavljeno saopćenje za javnost.

Foto: F.Z./N1

Peacha je premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao na ovu funkciju prije gotovo dvije sedmice, a prije toga je ranije ove godine bio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a. Prilikom njegovog imenovanja za britanskog izaslanika, ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss je naglasila da kao demokratija koja cijeni slobodu, ova zemlja će pomoći državama Zapadnog Balkana da odbrane i unaprijede svrhu slobode.

Peach također iza sebe ima dugu vojnu karijeru, a Johnson je poručio da će on u BiH nastaviti podržavati rad visokog predstavnika te da Velika Britanija našoj državi pruža punu podršku.

Podsjetimo, Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u petak komentarisao njegov dolazak te njegovo imenovanje i politiku Velike Britanije prema BiH.

“Zbog čega sada Vlada Velike Britanije šalje sada izaslanika? A on kaže: Zna se ko su poslanici u Britanskom parlamentu s ovih prostora koji su zabrinuti. Gospođa Helić (baronese Arminka Helić, op.a.) koja pravi atmosferu krivice za Srbe i RS. I zašto onda da vjerujem Britancima? Njihovim podmuklim aktivnostima već 100 godina podrivaju status Srba na ovim prostorima. Mi njima to moramo reći”, rekao je tom prilikom Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad