Brkić: BiH treba biti punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza

Vijesti 20. apr 202119:07 > 19:22
N1

O juče usvojenom Nacrtu programa reformi za 2021. godinu, za „Dan uživo“ govorio je predsjedavajući Komisije BIH za saradnju sa NATO savezom i zamjenik ministarke spoljnih poslova u Vijeću ministara BiH Josip Brkić.

Donosi li ovaj dokument nešto novo u odnosu na prošlogodišnji dokument?

“U samoj svojoj sadržini da, jer su pojedine konkretne mjere koje su bile predviđene u programu reformi 2019. i 2020. ispunjene, neke su prenesene u 2020/2021, to je dokument koji smo jučer razmatrali, ali u svojoj formi, ne. Tu se radi o setu političko-ekonomskih pitanja, pravnih pitanja, odbrambeno-sigurnosnih pitanja, pitanja resursa…, koji su pojašnjeni u 360 konkretnih smjernica, odnosno poslova koji imaju nositelje i rok. A taj rok je jedna kalendarska godina, a to je 2021”, pojasnio je Brkić.

Kada prođe sama procedura, ovaj dokument će biti javan.

Je li tačno da je iz ovogodišnjeg dokumenta brisana riječ integracija, NATO, euroatlanska integracija i da je mijenjana sa riječju “saradnja”, upitan je Brkić.

“Nama je dato da izradimo dokument programa reformi koji će reflektirati ono što je politička volja koju imamo danas u BiH, a to je da nastavimo suradnju sa Sjevernoatlanskim savezom. Eurotlanski procesi su procesi suradnje i to je sasvim dovoljno za ovu razinu odnosa koje imamo. Nije tajna da unutar povjerenstva mi imamo različite stavove kada govorimo o tome kako vidimo BiH unutar Sjevernoatlanskog saveza. Za mene osobno, i za moju političku stranku, ne postoji nikakva dvojba, osim da BiH treba biti punopravna članica Sjevernoatlanskhg saveza, no to treba biti doneseno onda kad situacija bude zrela za to, a mi smo u Povjerenstvu odgovorni da odnos s NATO-om ostavimo živim”, istaknuo je Brkić.

Za Dan uživo, govorio je i izmjenama koje predviđa dokument, posjeti Briselu, te drugim aktuelnim temama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad