Brkić na Ministarskom vijeću OSCE-a: Zalagaćemo se za dijalog između članica

Vijesti 01. dec 202219:52 0 komentara
screenshot

Tokom svog predsjedavanja u OSCE-ovom Forumu za sigurnosnu saradnju (FCS) u prvom tromjesečju 2023. godine će se Bosna i Hercegovina zalagati za nastavak dijaloga između zemalja članica i naglašavati ulogu FCS-a “unatoč kontaminiranom okruženju”, izjavio je zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić na 29. zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a danas u Poljskoj.

Uprkos svim diplomatskim naporima, gubici života i masovno uništavanje ukrajinskih gradova, civila i energetske infrastrukture se nastavljaju i pogoršavaju kako se zima približava. Užasi Ukrajine također su svakom građaninu Bosne i Hercegovine vratili jezive uspomene na krvavi rat na našem tlu prije 30 godina. Čvrsto smo vjerovali da bi takva stradanja civila ostala relikt iz prošlosti. Nažalost, to se opet dešava”, izjavio je Brkić tokom svog obraćanja.

Govoreći o stanju u regionu OSCE-a, istakao je da vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja ogroman izazov za države članice OSCE-a, evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost, te zahtjeva veliku pažnju OSCE-a kao “najkvalifikovanije regionalne sigurnosne organizacije koja može pružiti sveobuhvatnu pomoć u rješavanju ove krize”. Izrazio je očekivanje da će se rat u Ukrajini riješiti mirnim i diplomatskim putem, uz dijalog, političke pregovore svih relevantnih aktera, uz potpuno poštovanje normi i principa međunarodnog prava.

Duboko žalimo zbog nedostatka konsenzusa o nastavku prisustva OSCE-a na terenu u Ukrajini, gdje je naš doprinos kao zemlje sa potrebnim ljudstvom bio značajan od izbijanja krize 2014. godine. Vjerujemo da će trenutni projekti i aktivnosti OSCE-a u Ukrajini poslužiti svoje svrhe, ali će također biti most ka potpunoj implementaciji postkonfliktne rehabilitacije”, rekao je Brkić.

U cilju očuvanja organizacije u ovim izazovnim vremenima, postoji i imperativna potreba za većom depolitizacijom nekih od ključnih inicijativa organizacije, uključujući diskusiju o jačanju efikasnosti OSCE-a kako bi se donijeli konkretni zaključci do 2025. godine, kada organizacija obilježava 50 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta. Da bismo došli do toga, potrebno je da se dogovorimo šta za nas danas znače principi ugrađeni proteklih decenija u našim osnovnim dokumentima. Osnovni preduslov za to je postizanje opipljivih rezultata u rješavanju sukoba. Predano vodstvo je perogativ za opstanak. Iskreno vjerujemo da će se postići konsenzus o predsjedavanju OSCE-om u godinama koje su pred nama”, dodao je on.

Brkić se tokom obraćanja osvrnuo i na političko-vojnu dimenziju sigurnosti i naše predsjedavanje OSCE Forumom za sigurnosnu saradnju (FSC) u prvom tromjesečju 2023. godine, te istakao da će BiH, kao predsjedavajuća, nastaviti dijalog između zemalja članica OSCE-a, naglašavajući ulogu FSC-ja, unatoč “kontaminiranom okruženju”.

Posljednje tri godine pokazale su da nas ekonomska i ekološka pitanja zbližavaju više nego ikada prije”, naglasio je Brkić, te dodao da BiH snažno podržava institucije i prisustvo OSCE-a na terenu, jer su nezamjenjivi u pružanju podrške državama učesnicama u provedbi OSCE-ovih obaveza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!