Brkić sudjelovao na 68. redovitoj sjednici Generalne konferencije IAEA

Vijesti 17. sep 202414:02 0 komentara
MVP BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je 17. rujna 2024. godine na 68. redovitoj sjednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja se od 16. do 20. rujna održava u Beču.

U svom obraćanju zamjenik ministra Brkić naglasio je da je Bosna i Hercegovina iznimno ponosnana postignuća ostvarena kroz suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, posebice kada je riječ o projektima IAEA financiranim od strane Fonda za tehničku suradnju (TCF), uključujući donacije opreme, prijenos znanja i stjecanje stručnosti.

Dodao je da je zahvaljujući potpori IAEA Bosna i Hercegovina uspostavila moderno regulatorno tijelo, jedinstveno u našoj zemlji, posvećeno osiguravanju radijacijske i nuklearne sigurnosti koje djeluje već skoro 15 godina. Istaknuo je da će se ovo regulatorno tijelo u bliskoj budućnosti usredotočiti na provedbu preporuka iz misija IAEA ORPAS i IRRS te rješavanju izazova povezanih s Konvencijom o nuklearnoj sigurnosti i Zajedničkom konvencijom o sigurnosti zbrinjavanja istrošenim gorivom i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnim otpadom.

Ocijenio je važnim da sve zemlje, bilo nuklearne ili ne,ratificiraju Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala i njezine izmjene i dopune. Poručio je da uz ratifikaciju ovih međunarodnih instrumenata, Bosna i Hercegovina provodi svoj Integrirani plan održivosti nuklearne sigurnosti kako bi poboljšala svoj režim nuklearne sigurnosti i doprinijela globalnoj nuklearnoj sigurnosti. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da bude vrijedna članica IAEA-e implementirajući ključne međunarodne ugovore, standarde i preporuke teda smo uvjereni da se suradnjom s IAEA-om i njezinim državama članicama možemo učinkovito suočiti s izazovima koji su pred nama.

Zamjenik Brkić se u svom govoru osvrnuo i na zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Republici Hrvatskoj. Ponovio je da Bosna i Hercegovina inzistira na poštivanju međunarodnih konvencija čija je potpisnica i Republika Hrvatska – prvenstveno ESPOOkonvencije, kao i međunarodnih standarda koji se odnose na skladištenje radioaktivnog otpada teda će naša zemlja nastaviti s aktivnostima na iznalaženju najboljeg rješenja po ovom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!