Schmidt s Brnabić: “Značajna uloga Srbije u stabilnosti Z. Balkana”

Vijesti 01. feb 202313:44
Vlada Srbije

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak, kao i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.

Brnabić je, kako se navodi u saopćenju, navela da je “Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredijeljena i otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata, kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima”.

“Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbjednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona. Prema njenim riječima, Srbija takođe pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima. Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Vlada Srbije

Brnabić je kazala da je “neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i povjerljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti”. Zahvalila mu se na “nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumijevanju”.

Schmidt je, ocijenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o tome izvijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

“Visoki predstavnik se saglasio sa premijerkom da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera”, navodi se u saopćenju Vlade Srbije.

Iz OHR-a je saopćeno da je Schmidt naglasio značajnu ulogu i odgovornost Srbije za političku stabilnost Zapadnog Balkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad