Broj oboljelih od HIV infekcije u porastu

Vijesti 01. dec 202220:30 0 komentara

Pozivu na besplatno testiranje na HIV, hepatitis B i C u Mostaru su se danas odazivale uglavnom osobe starije životne dobi, dok mlađa populacija prema riječima stručnjaka većinom ima strah od rizika izloženosti ovoj infekciji, iako su brojne prednosti prolaska kroz taj proces.

“Kada im na prvu kažete da se radi o HIV-u i AIDS-u ljudi bježe, onda kad s njima malo porazgovarate kad im kažete da je to anonimno, povjerljivo, da će liječnik isključivo s njima porazgovarati i da ti podaci neće dospjeti u javnost onda je to već ok, međutim u našem prostoru postoji velika stigma”, rekla je Vilma Mihaela Cikojević iz Udruženja studenata medicine BiH. Njena kolegica Marta Rajić, dodaje: “Mlade osobe imaju i manje vremena, a mislim da se više boje rezultata, nego starije osobe koje nisu tako spolno aktivne kao mladi”.

Stoga je uz testiranje, nuđeno i anonimno savjetovanje i informisanje o putevima prenosa i zaštite od virusa. Građani uglavnom ne znaju dovoljno o HIV-u i oboljenju AIDS koje nastaje kao posljedica inficiranosti ovim virusom.

Virus HIV-a prenosi se krvlju i spolnim putem, napada imunološki sistem i uzrokuje cjeloživotnu hroničnu bolest, koja najčešće nema simptome dugi niz godina, tako da najefikasnije sredstvo u borbi protiv HIV-a i AIDS-a ostaje prevencija. Crvena vrpca u obliku petlje simbol je prevencije i liječenja infekcije HIV-om i nosi se kao znak podsjećanja na važnost edukacij o rizicima i načinima zaštite te zbog iskazivanja solidarnosti s osobama koje žive s HIV-om.

Na području Federacije bilježi se porast broja novootkrivenih slučajeva HIV infekcije, s najvećim registriranim brojem u 2022. godini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!