Brojimo sitno: Grad pun turista, karte za SFF se prodaju rekordnom brzinom

Vijesti 10. aug 202321:39 0 komentara
N1

Posljednje pripreme za 29. izdanje SFF-a privode se kraju. Uskoro će Sarajevom šetati regionalne i svjetske zvijezde, dok je hiljade turista već stiglo u glavni grad BiH. Programska raznovrsnost oduševila je publiku, stoga i ne čudi što se bilježi rekordna prodaja karata. Sve ukazuje da će ovogodišnji festival ispuniti sva očekivanja.

Odbrojavamo sate do otvaranja najveće filmske manifestacije u regionu. Grad je već pun turista koji su došli zbog Sarajevo Film Festivala. Ali dok ne počne, valjalo bi obići turističke atrakcije.

“Došli smo prije otprilike tri sata, obišli smo džamije i medrese. Razgovarali smo o tome ko su stanovnici Bosne, jako je komplikovano”, govore nam neki od njih.

“Tek smo stigli, sad smo započeli obilazak. Sviđa nam se ta mješavina kultura”, dodaju nam sagovornici.

Riječi hvale ne nedostaje ni kada je riječ o festivalskom programu. Pa je, od 230 filmova, publici sve teže odabrati favorite.

Osim brojnih filmskih ostvarenja, publika će i ove godine imati priliku da vidi i njihove stvaraoce.

“Iz Slovenije nam dolazi ekipa od 40 ljudi, iz Turske nam takođe dolazi jako puno ljudi. I oni se pripremaju kao i mi, svima je to jedno veliko uzbuđenje. Mislim da će festival pokazati ono najbolje što je u filmskoj umjetnosti u svijetu”, stava je selektorica takmičarskog programa Rada Šešić.

Međunarodni kulturni događaj ne samo da doprinosi kulturnoj i umjetničkoj sceni, nego i razvoju ekonomije i turizma. Barem tokom festivalskih dana, Sarajevo postaje regionalni centar.

Više detalja u priči Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!