Brojna mjesta u RS su bez banke. Da li je interesantno rješenje na pomolu?

Vijesti 10. jun 202407:03 0 komentara
N1

Kako će do grada? Podići novac, platiti račune ili završiti bilo koju bankarsku uslugu, mještanima pojedinih lokalnih zajednica ili sela, zadaje glavobolje. Nepostojanje banke, predstavlja im svakodnevni problem i opterećenje za njihove ionako istanjene džepove. Ipak, rješenje se bar prema najavama - nazire.

Milka iz Donje Piskavice penziju prima putem pošte. Banke ili bankarske usluge u njenoj mjesnoj zajednici ne postoje. Problem je to, kaže ona. Malo, malo – pa na autobus, do prvog grada, udaljenog 20 km. Autobuske linije su dostupne. No, za njena primanja, kaže, skupe. Put u Banjaluku, danima unaprijed, mora isplanirati.

“Moramo za svaku sitnicu u Banjaluku, a to košta. Recimo, karta je jako skupa u jednom pravcu, pa u drugom pravcu , osim toga, prevoz je dostupan, ali treba puno vremena i puno vremena se izgubi za neke sitnice u Banjaluci, a to bi puno značilo za penzionere , za ljude koji rade, za sve”, naglasila nam je Milka Kajkup.

I mještanin Milutin da podigne očevu penziju, često mora put Banjaluke. Iako je vozač, ide autobusom. Razlog: finansije. Obećani besplatan prevoz od gradonačelnika, koji bi mu olakšao svakodnevnicu, čeka. Do tada, na traktor, pa do prve stanice.

“Dosta predstavlja problem jer mora se u grad, a selo je selo, dok do grada, gubiš i vrijeme i sve, ide se za penziju, ocu dižem penziju i autopraonica i vulkanizer sve nedostaje ovdje i pumpe benzinske, sve fali nama ovdje mnogo”, ispričao je Milutin Zvonar.

Donja Piskavica nije jedina lokalna zajednica koja ima problem sa nedostatkom banaka. Pojedine su od prve koja nudi usluge udaljene i stotinu kilometara. No, na točkove potencijalno više neće mještani, nego banke.

Pojedine lokalne zajednice u RS uskoro bi mogle djelimično riješiti problem nepstojanja banaka ili bankarskih uskuga. Bilo bi to realizovano na način da bankama bude omogućeno da budu u pokretu. Takozvane bus ili kombi banke, bar prema najavama stižu u RS.

Obećanje je to koje dolazi od predsjednika NSRS Nenada Stevandića. Uvođenje bus/kombi banaka biće jedna od tačaka dnevnog reda skupštine.

“Postoji kombi koji hoda po selima ili gradovima gdje nema , gdje su ukinuti šalteri i banke , pa bi u toj mobilmoj kancelariji ljudi mogli da plate račune, podignu novac”, rekao je Stevandić.

Rješenje je to koje je najavljeno još u aprilu iz agencija za bankarstvo RS. Prema tadašnjim, najavama, šalter kojeg pokreće gorivo gorivo, uskoro bi mogao krenuti.

Opširnije u priči Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!