Brojni gosti i važne teme u Novom danu

Vijesti 19. apr 202217:08 0 komentara
N1

U izdanju emisije Novi dan za srijedu gledajte:

Skup pod sloganom “Sloboda”, čiji je inicijator Boračka organizacija RS, a koji će sutra biti održan u Banjaluci, ponovo je podijelio vlast i opoziciju, ali i borce VRS. O razlozima nepodržavanja najavljenog skupa, o najavi da će se sastati sa Christianom Schmidtom, te o aktivnostima za predstojeći Dan grada, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, govori za “Novi dan”.

Petnaestogodišnjaci u Bosni i Hercegovini, u prosjeku zaostaju tri školske godine u odnosu na vršnjake iz EU, a svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne posjeduje funkcionalnu čitalačku pismenost – podaci su Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH. O kvalitetu obrazovanja i neophodnosti obrazovne reforme, za “Novi dan” govore: Žaneta Džumhur, šefica Sektora za standarde znanja-učeničkih postignuća i ocjenjivanje rezultata u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, Nadija Bandić iz ministarstva obrazovanja FBIH i Namir Ibrahimović, direktor OŠ “Safvet-beg Bašagić”.

U sklopu projekta “Korupcija u zdravstvu”, Udruženje “KAP” i Udruženje “Stop – Mobbing” su u protekloj godini uradili istraživanje na uzorku od 2000 pacijenata koje je pokazalo da pacijenti moraju dati mito za zdravstvenu uslugu i da su im pritom uskraćene osnovne zdravstvene usluge, naročito tokom pandemije koronavirusa. Povodom Evropskog dana prava pacijenta u Sarajevu je održan performans kojim je, kroz skečeve i ispovjesti pacijenata, prikazano stanje zdravstva u FBiH. Učesnici performansa Nora Šahinpašić, Arian Spahić, Andrej Madunić i Adna Prolaz, biće naši gosti. Ugostićemo i Amilu Tatarević, predsjednicu Udruženja Baby steps, aktivnog u porcesima edukacije i otkrivanja odgovornosti svih karika u lancu korupcije u porodilištima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!