Brojni gosti u Novom danu

Vijesti 11. okt 202416:35 0 komentara
N1

Šta je neophodno imati u automobilu u cilju prevencije nesreća i kako ove stvari mogu pomoći u situacijama kada vozilo završi u vodi? Ako automobil upadne u vodu, šta je prvi korak koji vozač ili putnik treba poduzeti? Koji je najbolji način za izlazak iz automobila u kriznim situacijama razgovaramo sa Mirzetom Sarajlićem, sudskim vještakom saobraćajne struke i Mehmedom Prelićem, instruktorom za spasavanje iz vozila u vodi i spasavanje iz brzih voda.

Sa Edinom Hreljom, šefom odsjeka za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu govorimo o građenju na Trebeviću i rizicima klizišta na području Općine Stari Grad, problemima ilegalne eksploatacije kamenoloma u Donjoj Jablanici, te ulozi zakonodavstva u zaštiti prirodnih resursa. Također ćemo razgovarati o tome šta građani mogu i trebaju poduzeti u svojim lokalnim zajednicama kada je riječ o ilegalnoj deforestaciji i eksploataciji prirodnih resursa.

Naš gost je i Branko Stanić, direktor Zavoda Bakovići Fojnica
Bujične poplave donijele su ogromne probleme lokalnom stanovništvu Fojnice, ali posebno su pogodile Zavod Bakovići – ustanovu za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu. Sa direktorom Stanićem razgovaramo kako su poplave utjecale na štićenike ove ustanove, šta je sve poduzeto u noći poplava, kako se osjećaju štićenici i kakvu su pomoć primili. Također ćemo saznati na koji način svi mi možemo pomoći ovoj ustanovi i u kojoj fazi je sanacija objekta.

Ovog jutra u Novom danu govorimo o prvom turističkom vodiču “ Upoznaj Krajinu” koji je plod više od tri godine istraživanja i donosi detaljan uvid u preko 100 lokacija Bosanske Krajine. Autori su braća Kišmetović, fotografi, a urednik je Adnan Bajrić. Saznajte šta ih je inspirisalo, kako su birali destinacije i čime Krajina oduševljava. Pridružite nam se dok otkrivamo ljepote Bosne kroz objektiv onih koji su je doživjeli iz prve ruke! Gosti Novog dana su autor Džejlan Kišmetović i urednik Adnan Bajrić.

Sa vama je sutra Sanela Dujković.

Novi dan gledajte od 9 do 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!