Brojni učesnici na Una regati, pažnju privukli unuci pionira raftinga na ovoj rijeci

Vijesti 26. jul 202420:31 0 komentara

Rijedak biser netaknute prirode i izuzetne čistoće je Una. Rijeka na kojoj se već 50 godina održava međunarodna turistička regata. Una regata ove godine okupila je više od hiljadu učesnika. Danas su se spustili niz najatraktivniju etapu od Štrbačkog buka do Bihaća, odakle sutra nastavljaju za Krupu.

Vrijeme kao naručeno, sunce ne tako vrelo, a Una divlja i spremna za svoje mnogobrojne skipere. Kilometarska kolona ljudi iz svih krajeva svijeta strpljivo čeka da dođe na red u svoj čamac, kako bi iskusili ovu nezaboravnu riječnu avanturu.

“Prvi put sam u BiH, ali definitivno ne i posljednji. Nadam se da ću biti bezbjedna, da ništa neće krenuti po zlu. Uzbuđena sam i uplašena, u isto vrijeme. Izgleda veoma opasno, ali veoma je dobro organizovano”, kazala nam je Aleksandra iz Belgije.

“Svaki put je novi izazov. Lijepo je, Una je predivna. Doživljaj je nezaboravan”, oduševljen je posjetilac iz Cazina.

Oduševljen je i Huan iz Španije. Ali, malo i zabrinut.

“Malo sam uzbuđen. Nadam se da dole nema mnogo ljudi”, dodao je.

Po godinama ne, ali po stažu učešća na Unskoj regati, Mladen je, možda, i najstariji gost.

“Una, sama po sebi, od riječi Una – jedna, jedina, jedinstvena. Jedna od najljepših rijeka, uopšte, u Evropi”, smatra Mladen iz Hrvatske.

U ovom slučaju, u vodu se ne bacaju mačići, nego prazni čamci.

Čamci se bacaju sa Štrbačkog buka, i dolaze do, najrizičnijeg dijela kako se ne bi desile određene incidentne situacije, s obzirom na to da je ovdje mnogo učesnika, odakle se, koordinisano, u grupama, spuštaju dalje.

Međutim, najzaslužniji za to što su ovaj sport, kao i sama manifestacija dobili epske razmjere, je pionir raftinga Bosne i Hercegovine i nekadašnji državni trener u kajaku na divljim vodama, Senad Zulić – Bijeli. Prve rafting čamce uvodi na Uni nakon svog prvog učešća na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti, nakon čega je osnovao i sopstveni posao, baziran na bogatoj turističkoj ponudi. Bijeli, nažalost, nije dočekao 50. godišnjicu regate, kako se nadao, ali sjećanje na njega čuva njegova porodica koja je nastavila tamo gdje je Bijeli morao da stane, vođenjem porodičnog posla.

“Bio je oduševljen raznim vrstama sporta u Americi, gdje je rekao: djeco, rafting je nešto novo što nam treba na Uni. Mi tad nismo mnogo razumjeli, ali već tada, 1996., 1997., 1998. je počeo, startao, ujedno, donošenjem nove ideje raftinga, kao sporta na rijeku Unu. Javila se ta ideja da se oživi Una regata. Zaista, danas gledam, stojimo zajedno ovdje, 50. Je godišnjica Unske regate i to je, upravo, ono što što je on imao cilj. Da se vidi za rijeku Unu, da se zna za Unsko-sanski kanton, da se zna za BiH”, ispričala je Sandra Alešević, kćerka Senada Zulića Bijelog.

Da se Krajišnici ponose svojim mentorom, svjedoči i ploča koju su za Bijelog izradili, upravo, njegovi skiperi.

N1

No, najponosniji na svog dedu su, upravo, njegovi unuci Lukman i Imran, koji se hrabro hvataju u koštac s izazovima Une. Tome ih je, kažu, naučio njihov dido.

“Ako ne znaš baš put, onda je opasna za vožnju, ali ako znaš Unu, ako si više puta na njoj bio, onda nije toliko opasno.  Rijeke se plašima samo kod nekih velikih slapova”, rekao nam je Lukman Alešević, unuk Senada Zulića Bijelog.

Ova hrabra mlada braća su, ujedno, i najmlađi učesnici regate.

“Moj dido me naučio, imao sam možda dvije godine. Na početku je bilo mnogo teško da se ovo nauči i savlada, ali kasnije sve manje i manje”, dodao je Imran Alešević, drugi unuk Senada Zulića Bijelog.

Dok razgovaramo s ovim dječacima, dočekujemo i prve čamce koji se spuštaju na slapove u Lohovu, odakle će nastaviti prema Ripču, sve do Bihaća.

“Dolazim sa suprugom i prijateljima. Tu smo za vrijeme regate i ostajemo još par dana u okolini”, kaže nam Jasmina iz Amsterdama.

Ovaj događaj još jednom dokazuje da je Bihać, zaista, grad koji je zaljubljen u svoju rijeku Unu. Koju, ne treba čuvati od ljudi, već učiti ljude da čuvaju Unu, kako je to rekao Boško Marjanović Marjan, čovjek koji je posvetio život očuvanju sredine u Bihaću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!