Smanjuju se liste čekanja za patohistološke nalaze: KCUS i Medicinski fakultet UNSA potpisali ugovor o saradnji

Vijesti 03. sep 202409:32 1 komentar
KCUS

Na inicijativu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Klinički centar i Medicinski fakultet UNSA potpisali su Ugovor o saradnji, u okviru kojeg će Medicinski fakultet putem svog Instituta za patologiju pružiti pomoć kako bi građani što kraće čekali na patohistološke nalaze.

Inicijativa je upućena na osnovu značajno povišenog broja zahtjeva za patohistološkim nalazima, čime su preopterećeni kapaciteti Kliničkog centra u kojem se vrše analize za građane s područja KS ali i suosnivačkih kantona, navode iz KCUS-a.

Prema riječima dekanese Medicinskog fakulteta, prof.dr Amine Valjevac Medicinski fakultet će u potpunosti staviti na raspolaganje svoje kapacitete, kako bi građanima što prije bili isporučeni neophodni nalazi.

„Imajući u vidu značaj pravovremene dijagnostike rado smo se odazvali na incijativu Ministarstva. Medicinski fakultet je nedavno nabavio brojne dijagnostičke uređaje te osavremenoio kapacitete Instituta za patologiju sa kojima možemo odgovoriti ovom zahtjevu građana i Ministarstva. Imamo dobru saradnju sa Kliničkim centrom, a aktivnostima poput ove ćemo doprinijeti osiguranju kvalitetnijeg i efikasnijeg pružanja zdravstvenih usluga u oblasti patohistološke djelatnosti“, kazala je prof. Valjevac.

Zamjenica v.d.Generalne direktorice KCUS-a, prof.dr Sabina Prevljak istakla je da ova ustanova rado prihvata inicijativu Ministarstva zdravstva KS, te da je ovo pozitivan primjer gdje kroz zajedničke aktivnosti više ustanova možemo učiniti mnogo na unaprijeđenju kvalitete zdravstvenih usluga.

„Nažalost, statistički podaci govore da je u porastu broj oboljelih od različitih vrsta maligniteta, kako u svijetu tako i u našoj zemlji. Pravovremena i adekvatna dijagnostika je osnov od kojeg krećemo u liječenju, te diktira tok a najčešće i ishod liječenja. Klinički centar je uvijek na raspolaganju našim građanima sa svim raspoloživim kapacitetima. Ponekad naši kapaciteti nisu dovoljni da bismo udovoljili izrazito velikom broju zahtjeva, te je svaka pomoć i podrška u tom smislu od velikog značaja. Raduje nas da ćemo kroz ovu saradnju omogućiti građanima da što prije dođu do svojih nalaza, čime ćemo im olakšati u svakodnevnim strahovima i borbi kroz koju prolaze“, kazala je prof.dr Prevljak.

Potpisivanju ovog značajnog Ugovora prisustvovao je i ministar zdravstva KS, dr.Enis Hasanović koji je kazao da su izazovi sa kojima se zdravstveni sistem KS suočava veoma zahtjevni, ali da Ministarstvo predano radi na prevazilaženju nagomilanih problema.

„Današnjim potpisivanjem Ugovora nećemo riješiti sve probleme, ali ćemo velikim dijelom rasteretiti KCUS i značajno smanjiti duge liste čekanja na patohistološke analize. Zajedničkim i sinhroniziranim radom svih zdravstvenih ustanova možemo učiniti ogromne pomake, u korist svih građana. Ministarstvo predano radi na uvezivanju zdravstvenih ustanova i iznalaženju najefikasnijih rješenja. Veliki broj problema možemo riješiti isključivo zajedno, jer svaka zdravstvena ustanova ima ulogu bez koje sistem jednostavno ne može funkcionisati. Nastojimo iskoristiti sve raspoložive kapacitete na najbolji mogući način“, istakao je ministar Hasanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare