Brzom reakcijom deminera FUCZ iz minskog polja u Donjem Vakufu spašene dvije osobe

Vijesti 30. sep 202417:27 0 komentara
FUCZ

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sinoć je na lokalitetu Šipin Most – Turića Do na području općine Donji Vakuf, proveo operaciju "Brzi odgovor" prilikom koje su spašene dvije osobe iz obilježenog minskog polja.

Služba civilne zaštite Donjeg Vakufa, putem Kantonalne uprave civilne zaštite Travnik, u posljepodnevnim satima obavjestila je FUCZ da su dvije osobe ušle u minski sumnjivo područje na lokalitetu Šipin Most – Turića Do u općini Donji Vakuf, saopćeno je.

FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ

“U skladu sa procedurom za ‘Brzi odgovor’, odmah je pokrenuta operacija spašavanja i na lice mjesta upućen deminerski tim FUCZ sa deset pripadnika. Obavješten je i regionalni ured BH MAC-a Travnik koji je na teren uputio svog predstavnika. Nakon dolaska na teren ostvarena je telefonska komunikacija sa osobama koje su se nalazile u minski rizičnom području kako bi se spriječilo njihovo pomjeranje kojim bi se, zbog mogućnosti kontakta sa eksplozivnim sredstvom, doveli u dodatnu opasnost. Nakon procjene na mjestu događaja, u skladu sa standardnim operativnim procedurama, pristupilo se deminiranju sigurne staze, a operativne aktivnosti trajale su od 18:15 do 19:40 sati kada su osobe izvedene iz minskog polja, na sigurnu površinu i predata patroli Policijske stanice Donji Vakuf”, navodi se u saopćenju FUCZ-a.

Prilikom formiranja sigurne staze do osoba koje su se nalazile u minskom polju, pronađene su i obilježene dvije protivtenkovske mine TMRP-6 i jedna protivpješadijska mina PMR-2A.

Istaknuto je da su u spašavanju dvije osobe iz minskog polja, pored deminera FUCZ sudjelovali su i pripadnici Policijske stanice Donji Vakuf, Službe za društvene djelatnosti, opću upravu i civilnu zaštitu Donji Vakuf i BH MAC-a RU Travnik.

Federalna uprava civilne zaštite upozorila je na rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, pa skreće pažnju na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama.

“Bitno je da su građani svjesni da su mine i neeksplodirana ubojna sredstva opasna po život i zdravlje ljudi bez obzira što je od njihovog korištenja tokom rata prošlo 30 godina. Pronađene mine ili druga eksplozivna sredstva ne smiju se dodirivati, već pronađeno sredstvo treba prijaviti civilnoj zaštiti putem telefonskog broja 121 ili policiji putem telefonskog broja 122. Korisno je da se mjesto gdje je sredstvo uočeno vidno obilježi, po mogućnosti fotografiše i zapamti lokaciju kako bi je mogli pokazati nadležnom timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava. Skreće se pažnja svima koji svakodnevne aktivnosti vode van naseljenih mjesta i u prirodi da se ne kreću na područjima koja ne poznaju kako ne bi zalutali u minska polja, da poštuju i čuvaju minske oznake i nikako ne ulaze unutar područja označenih minskim oznakama”, poručuju iz FUCZ-a.

Dodaju i da je već neko vrijeme dostupna besplatna aplikacija “BH Mine Suspected Areas” koja omogućava da građani, uz pomoć pametnih telefona, mogu u svakom trenutku vidjeti lokaciju na kojoj se nalaze u određenom trenutku i njenu udaljenost od područja za koje se sumnja ili je potvrđena njena miniranost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!