Bunoza: Prvi put u EU izvještaju o napretku BiH spominje se da je pravosuđe BiH napredovalo

Vijesti 25. jun 202417:52 > 22:12 1 komentar

U četvrtak će u Sarajevu biti održana konferencija na ministarskom nivou o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji – pregovaračko Poglavlje 23. Koji su ciljevi konferencije i kako će BiH ispunjavati svoje obaveze iz ovog poglavlja i koliko smo daleko od otvarajna pregovora sa EU s obzirom na složenost političke situacije u zemlji – pitali smo Davora Bunozu, ministra pravde BiH.

Konferencija će govoriti, navodi Bunoza, o vladavini prava, borba protiv korupcije i zaštiti ljudskih prava.

“Jako važne stvari, a posebno jer je promijenjena praksa EU. To je sada prvo poglavlje sa kojim se počinje pregovaranje sa EU. I ono što građani BiH žele je da osjete promjene. Doći će ministar pravde Republike Hrvatske, ministar pravde Crne Gore, zamjenik ministra pravde Albanije, kao i predsjednica Venecijanske komisije. Mi ćemo pokušati da vidimo što BiH čeka na putu ka EU kad govorimo o Poglavlju 23”, ističe ministar Bunoza, dodajući da svakako će iskustva tih zemalja pomoći BiH.

Mišljenja je da moramo napustiti lošu retoriku, jer to nikad ništa nije dobro donijelo nikome u BiH. Kada govori o Ministarstvu pravde BiH, izričit je, biće posvećeni isključivo evropskom putu BiH.

Neophodna reforma pravosuđa

Govoreći o radu pravosuđa, kazao je da ne bi volio davati ocjenu, ali svakako ta ocjena ne bi bila visoka.

“Ali moram reći, da se po prvi put o radu u evropskom izvješću o napretku BiH spominje da je pravosuđe BiH ipak napredovalo u pojedinim slučajevima. Do tada je bilo nikakav napredak”, istaknuo je.

Neophodno je, smatra, provesti reformu pravosuđa.

“Pokušavamo usvajanjem izmjena i dopuna zakona VSTV-a. Neko govori da se ne provodi taj zakon, to nije tačno. Po prvi put nositelji pravosudnih funkcija imaju na raspolaganju efektivan pravni lijek. Svaki kandidat koji nije prošao za sudca i tužitelja, ima pravo da iznese svoj predmet pred sudom da se preispita. Meni je žao što nije još zaživio odjel koji bi trebao provjeravati imovinu sudca i tužitelja. Nadam se kad se usvoji proračun da ćemo to pitanje riješiti”, rekao je ministar Bunoza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare