Burna rasprava Ustamujića i Eleka u studiju N1 o isporuci gasa: “Još nije pušten! Ja ću vam pozajmiti dva miliona ako treba”

VIDEO 13. aug 202418:09 > 19:43 0 komentara

Nakon međusobnih optužbi između Energoinvesta i Sarajevo gasa Istočno Sarajevo zavrnuti su plinski ventili za potrošače. I Dok direktor Sarajevo gasa Istočno Sarajevo tvrdi da Energoinvest nije htio primiti fakturu, iz ove kompanije kažu da je nadležni regulator naložio da trenutne cijene važe tek od prvog januara naredne godine. Kako bi građanima razjasnili ovu situaciju gosti N1 bili su Mirza Ustamujić v.d. direktora Enrgoinvesta i Nedeljko Elek, direktor Sarajevo gasa Istočno Sarajevo koji su sukobili stavove.

Da li je pušten gas?

Elek: Nije. Nisu još telefonski dogovorili. Mene je ministar Đokić obavijestio da je pristao na sastanak i da ćemo se naći iza sedam uz ohrabrenje da ćemo naći rješenje.

Ustamujić: Dogovor na ministarskom nivou postoji. Dogovorili smo da iza emisije sjedemo i razgovaramo i nađemo rješenje.

Elek je potom poručio da je sramota jer se prvi put upoznaje sa Ustamujićem.

Mislim da je sramota da se danas prvi put upoznajemo. Imali smo smjenu direktora u FBiH i svaki direktor koji je stupao na dužnost bi se javio, popili bismo kafu i tako bi se upoznali. Desilo se jedno otvorenje na koje se gospodin nije odazvao. Ja sam uputio poziv za sastanak 11.7. koji on prihvata. Sat pred sastanak je otkazao sastanak. Ovo je meni slična situacija kao što je bila sa helikopterima. Ustamujić ima velike političke ambicije, ovo mu je treća partija. Mora da se iskaže i najlakše je napasti Dodika, Eleka i ostale. Mi se držimo dogovora i ovdje nema mjesta politici. Ovo je čista ekonomija. Energoinvest je u ogromnim problemima i ne mogu da ispoštuju obaveze i prave priče kako će sve odgoditi na nekoliko mjeseci. Ja sam spreman pozajmiti dva miliona KM da se to riješi“.

Ustamujić je potom pojasnio zašto se nije odazvao sastanku.

N1

Elek je naučio da razgovara sa nekompetentnim ljudima na bahat način. Razlog zašto se nisam odazvao sastanku jeste da u mjesecu mog imenovanja se trebala korigovati cijena, da se i dalje to nastavi i tražimo da se izmiri ta faktura. Mi smo u šestom mjesecu izmirili fakturu. Ja imam dokumente koje ću rado podijeliti s vama. Ovo sa gospodinom Elekom nema veze sa pričom, nego sa time da svake godine imamo ucjene da će zavrnuti gas ako ne ispoštujemo cijene koje on želi. Regulator donosi odluke kako cijena može da se mijenja. Dok FERK nije odobrio u FBiH, oni to nisu mogli. U RS Elek kaže da je cijena 11 KM, dođe se pred zimu on kaže da ako se ne prihvati cijena on će zavrnuti gas. Ovo je ugovor iz 2023 kada je Elek počeo sa tom praksom prema građanima FBiH. To se desilo, potpisan je ugovor i ostala je obaveza transportera da pribavi saglasnost za energente. Krajem 2023. godine Elek se javlja i kaže da će zavrnuti ventile, odbija potpisati ugovor i onda jedva se potpisuje ugovor u kojem se govori da se odobrava cijena 14,11 KM ali da se najkasnije do kraja juna pribavi saglasnost organa RS. Mi do 30.6. ne dobijamo taj papir. Ja sam imenovan prvog juna na mjesto v.d. Na moj dopis, gospodin se javlja i kaže: Istina je da je ugovorena naša obaveza da dostavimo saglasnost za energetiku RS, ako to ne uradimo cijena će biti vraćena na posljednju odobrenu cijenu od strane regulatora. Onda se navodi da će nam ugasiti gas jer oni smatraju da je cijena adekvatna, morate pratiti regulatora. Kada smo se obratili i rekli da prate svog regulatora, on kaže da će biti prinuđen učiniti isto i u slučaju sudskog postupka. Da li biste vi otišli na sastanak da vam neko pošalje ovakav dopis?“.

“To vas je trebao naučiti Radončić, vaš politički otac”

Elek je potom kazao da je dopis uslijedio deset dana nakon termina predviđenog za sastanak.

“Nije odgovorio na poziv zašto nije došao na sastanak. Ovaj dopis je bio deset dana nakon sastanka”.

Ustamujić je odgovorio:

“Ja nisam potvrdio sastanak, potvrdio je kolega. Energoinvest je velika kompanija. Mi smo tražili da nam se dostave dokazi za 2023 i 2024. godinu. Bavite se suštinom, zašto dezavuišete ljude?”.

Elek nije odustao od stava da Ustamujić želi napraviti problem.

“16. je potvrđen poziv na sastanak. Želim objasniti intenciju da je gospodin želio napraviti problem. Odbio je da se upozna. Zašto me prekidate? Zato što ste nekulturni! To vas je trebao naučiti Radončić, vaš politički otac. Ako ste učili o biznisu od najvećeg biznismena, trebali ste provjeriti da ovo što govorite nije istina. Gospodin nije došao na nijedan poziv. Meni je super da budem 2:1, ja to volim. Dali su nam saglasnost za cijenu od 14,11 na period od tri godine! Dokazao sam da sam ga zvao već nekoliko puta. Nije platio račun do sada. Zamislite da se ja reklamiram na N1 a neću da platim reklamu. Ustavni sud je naložio da se odluka primjenjuje sedam dana od donošenja. Njima očajnički treba para, treba im taj milion i pol KM. Ja sam spreman dati pozajmicu”.

N1

Ustamujić na ovo ističe da se Elek obrazuje putem medijskih napisa:

Vaš problem je što se obrazujete putem medijskih napisa. Na naš upit prema gospodinu Vladičiću i ovo je ekskluziva koja danas nije objavljena još. Vladičić zna posao, ali svjesno.. Tražili smo objašnjenje da li Sarajevo gas može da se bavi transportom gasa? On nam odgovara vrlo jasno: Između ostalog, privredno društvo Sarajevo gas ne posjeduje dozvole“.

“Polako, nije život jedan dan i jedna funkcija. Ovo je dozvola za obavljanje djelatnosti distribucijom prirodnog gasa”, kazao je Elek, na šta je Ustamujić replicirao.

Vi imate dozvolu za distribuciju. Nemate dozvolu za transport. Naravno da ćemo se sastati večeras i razgovarati. Imamo dopis u kojem priznaje da nema odluku i dozvole. Mi ne pristajemo da se ucjenjuju građani Sarajeva svake zime“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!