Burno u studiju N1: Bandić tvrdi da se Trojka ne snalazi u kompleksnom sistemu, Okerić oštro uzvratio

Vijesti 11. jun 202417:58 > 20:52 1 komentar
Ubistvo Vilsonovo F.Z./N1 
Ubistvo Vilsonovo F.Z./N1 

Pucnjava ili kakav drugi bezbjednosni incident u Sarajevu gotovo da više nije vijest. Oko toga se više ni nadležni gotovo ne potresaju, već kad se zločin desi sliježu ramenima i tvrde - bezbjednosna situacija je stabilna. Da li je? To smo pitali i o tome razgovarali sa Elvedinom Okerićem predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo i Muamerom Bandićem poslanikom SBiH-a u kantonalnoj skupštini.

Na samom početku razgovara govorili su o tome osjećaju li se sigurno u Sarajevu i šta rade nadležni u cijeloj priči.

“Ne postoji veliki grad koji je apsolutno siguran”

Elvedin Okerić je kazao da ne postoji niti jedan grad u Evropi koji je apsolutno siguran, pogotovo glavni gradovi u državi.

“Stoga, možemo očekivati na neki način narušavanje javnog reda i mira u velikim gradovima, nego što možemo očekivati u manjim sredinama. Sigurnost u KS, možemo kazati da svaka ovakva situacija sigurno nas sve uznemiri. Na neki način građani KS povezuju ovakve situacije sa sobom, svojom porodicom. I sa pravom iskazuju uznemirenje. Nadležne institucije, kao što je Uprava policije KS u rekordnom vremenu rasvjetlila je slučaj. Radi se o osobi koja je ubijena, višestruko presuđivana osoba”, naveo je Okerić.

Potom je dodao:

“Dakle, riječ je o osobi iz kriminalnog miljea. Teško je preventivno djelovati, kada se desiti nešto slično poput jučerašnjeg slučaja. U KS imamo visok stepen rasvjetljenja slučajeva takvih. Institucije rade svoj posao, makar Uprava policije KS radi svoj posao. Kasnije možemo govoriti o sudovima, tužilaštvima kada je riječ procesuiranju”. 

No, Muamer Bandić ne slaže sa mišljenjem Elvedina Okerića.

“Nosioci vlasti ne rade na adekvatan način, a građani su im poklonili svoje povjerenje. Sigurnost nije na nivou, kada imamo ubistvo u sred bijela dana kao što je to bilo jučer. Djelo izazvalo je uznemirenost javnosti. Svrha kažnjavanja nije ostvarila svoj cilj, niti generalna, niti specijalna prevencija. Nosioci vlasti imaju mogućnost da utječu na kaznenu politiku i tako da djeluju na počinitelje krivičnog djela. Drrštvo je njima poklonilo povjerenje. Kompleksan sistem nisu nosioci vlasti stavili u funkciju”, kazao je Bandić, a zatim je dodao:

“Podsjetimo, 19. marta ubijen jedan dječak Faris Pendek, u beznačajnoj situaciji. To je ubistvo okvalificirano kao teško ubistvo. To je kazna od deset i više godina. Takav oblik ponašanja mladih ljudi, da je cjelokupan sistem zakazao. Sistem nije u stanju da prati stepen kriminaliteta”. 

“Ne možemo sazvati hitnu sjednicu”

No, Okerić je stav da formirana komisija o sigurnosti svakodnevno informiše i situaciji na terenu, kako u saobraćaju, tako i opštem stanju.

“Skupština KS je prije nekoliko mjeseci imala sjednicu na temu sigurnosti. Nakon hitne sjednice urađene su mnoge stvari. Recimo, uspostavljena je elektronska kaznena evidencija. Sada policijski službenik može u svakom momentu da vidi evidenciju. Sada imamo odmah informaciju za policijske službenike koji su na terenu. Imaju konkretnu informaciju da li se nekada osoba nalazi u kaznenoj evidenciji”, kazao je Okerić.

Kada je riječ o održanoj hitnoj sjednici na temu sigurnosti, Okerić smatra da je opozicija napravila javno mnijenje i da kako on navodi da se koristi određena situacija da je navodno protiv održavanja te sjednice.

“Zakonodavna vlast se ne može pozivati na percepcije pojedinaca. Nakon te sjednice mi kontinuirano pratimo situaciju, pratimo rad Uprave policije da li provodi zaključke. Ne možemo sazivati hitnu sjednicu nakon svakog krivičnog djela. Imamo nadležna operativna tijela. I mediji su dio prevencije, kao i ključni odgoj”.

Muamer Bandić ponovo je istaknuo kako živimo u nepravednom sistemu.

“Građani su poklonili povjerenje kako bi se osjećali sigurno, toga nema. Sistem je zapušten. Uprava policije nije jedina zadužena za provođenje sigurnosti. Policija je samo učinila jednu od predradnji, sud će dalje utvrditi šta se tačno desilo. Stranke Trojke su preuzele odgovornost i jako se teško snalaze u kompleksnom sistemu kako bi ga stavili u funkciju. Nešto u vlasti nedostaje. Kada nečije dijete ubijeno, tu nema populizma”, naveo je.

N1 BiH

Potom je dodao:

“Mi smo na prethodnu sjednicu čekali dugo, hitnost sjednice je izgubljena. Ne možemo mi utjecati na medije. Da li postoji potreba za sazivanje nove hitne sjednice. Ali prvo da vidimo efekte prethodne hitne sjednice. Uvijek imamo pozive da je sigurnost u KS na zadovaljavajućem nivou. No, hajde da budemo relani. Trenutni nosioci nisu u stanju da osiguraju sigurnost, onako kako je potrebno građanima. Mi kontaminirano politikama društvo. Nosioci vlasti treba da izađu pred javnost i da pruže podršku građanima. Kaznena politika mora da se promijeni. Policijski službenici nisu dovoljno opremljeni. Ukoliko imate nezadovoljne policajce, ne možete očekivati da se u punom kapacitetu stave na raspolaganje”.

Na ovo je uslijedila burna reakcija Elvedina Okerića.

“Bandić koristi fraze kojima želim dobiti poen. Na takav način ne možemo slati dugoročne rezultate, trebamo prebacivati odgovornost na pojedince koji vrše funkciju, a ne na vlast. Tražiti nečiju odgovornost treba tražiti kada imamo dokaze. Ne samo spominjati politike, pozicije. Bez suštinskih primjedbi i rješenja. Opozicija tvrdi da su politike odgovorne za sankcionisanje određenih počinitelja krivičnih djela. No, moraju da znaju da sud donosi kaznu konačnu. Opozicija želi da bude u poziciji pa da vrši pritisak na Sud, VSTV.. Višestruki povratnici su odgovornost sudija koji izriču takve kazne”, istaknuo je Okerić.

Verbalni sukob Bandića i Okerića

Bandić tvrdi kako Okerić ne razumije situaciju te sa sud radi po zakonu koji je propisan.

“Dok imate ovakve nosioce vlasti koji ovako ne razumije logično da će se neke stvari dešavati. Samo u ovoj godini je preko 20 krivičnih djela. To je strašno”, uzvratio je Bandić.

Na kraju je Okerić dodao:

“Bandić je bio ministar dugi niz godina, kao i sada zastupnik imao je priliku da mijenja zakonske propise. Niti je kao ministar ni kao zastupnik to uradio. Nikada nisam dobio prijedlog izmjena zakona i propisa, niti Bandića niti kluba iz kojegdolazi. Mi smo preko 100 zakonskih propisa proimijenili, dopunili, u želji da unaprijedimo procese”, tvrdi Okerić, na šta je Bandić kazao kako nije dovoljno upoznat te da ove tvrdnje nisu tačne.

Na kraju su govorili i o lokalnim izborima, te koalicijama na lokalnom nivou.

Podsjetimo, Nihad Sarajkić, muškarac koji je jučer na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu ubio Anela Kršu, predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sarajkić je jučer, oko 16:50 sati, ispalio 16 metaka, a Kršo je preminuo na mjestu događaja. Ubica nije bježao s mjesta događaja i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS uhapsili su ga po dolasku.

Kršo u kaznenoj evidenciji ima čak devet pravosnažnih presuda za različita kaznena djela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare