Burno u studiju N1: “Kako vi znate šta meni piše u uvjerenju o državljanstvu”

Vijesti 27. jul 202318:26 3 komentara

Gost N1 televizije bio je Radovan Kovačević iz SNSD-a. Tokom priče o najavama šefa njegove stranke Milorada Dodika da će se ići u popunjavanje Ustavnog suda BiH, dotakli su se teme bh. državljanstva prilikom čega je došlo do rasprave između Kovačevića i voditelja Borisa Breze.

U Ustavu BiH piše kako se biraju sudije Ustavnog suda BiH i kako strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim sudijama iz FBiH i RS. Sada su trenutno 23 godine od momenta kada smo trebali zamijeniti sudije. Također, piše da se odluke uvijek donose na način da u tome učestvuju predstavnici entiteta“, kazao je Kovačević na početku gostovanja.

Zašto je SNSD pristao na popunu Ustavnog suda?

Treba da vas podsjetim da je neko bez predstavnika RS u Ustavnom sudu rekao da predstavnici RS nisu više ni potrebni“, kazao je Kovačević i nastavio:

“Gospodine Brezo, vi znate da nikada nisam izbjegao nijedno pitanje. Ustavni sud ima obavezu da štiti Ustav BiH. Dodik nije rekao da ćemo popuniti sudije Ustavnog suda, nego da ćemo pokrenuti proces. Također je rekao da će biti formirano radno tijelo. Uvjeravam vas da RS ne odustaje od onoga što je RS ranije rekla”.

Da li je RS priznala legitimitet Schmidta ovakvim potezom Dodika?

Ne znam kome vi kao građanin i državljanin RS na privremenom radu u Sarajevu imate potrebu da se toliko dokazujete?“, kazao je Kovačević na šta je voditelj N1 odgovorio:

Ja sam državljanin BiH, ne znam zašto ovo iznosite na osobnoj razini. Vrlo ste neprofesionalni, ne znam zašto dovodite u vezu to što sam živio u Banjaluci?“.

Ne znam na koji način sam vas uvrijedio!“, odgovorio je Kovačević.

Kako vi znate šta meni piše u uvjerenju u državljanstvu?“, odgovorio je voditelj Brezo.

Vi ste čovjek kojeg znam dugo iz RS, istina zadnjih nekoliko godina živite u FBiH. Nisam imao namjeru da ulazim u išta lično“, poručio je Kovačević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare