Bursać o Buk-Bijela: Nit je tu Drina državna granica, niti je ustavna materija

Vijesti 23. jan 202318:18 0 komentara

Snježana Novaković Bursać, članica Predsjedništva SNSD-a, kazala je za N1 da ne postoje frakcije i tabori unutar njene stranke komentarišući nezadovoljstvo jednog dijela SNSD-a kandidovanjem DNS-ovog Nenada Nešića za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Dodala je kako se "nikada nisu miješali" u izbor koalicionih partnera. Novaković Bursać je govorila i u vezi hidroelektrane Buk-Bijela zaključivši da "ovo nije ustavna, nego zakonska materija".

Kako će završiti bunt dijela stranke zbog kandidovanja Nenada Nešića za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine? Jeste li vi na strani pobunjenika ili smatrate da je Nešić dobar izbor?

U SNSD-u nema tabora. Što se tiče Nešića, mi jesmo pobjednička partija i što smo bili kohezioni faktor za manje stranke. Nama je stabilnost na prvom mjestu. Mi se nikada nismo miješali u odnose naših partnera.

“Sutra imamo sastanak sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Ovo nije naš bunt, mi ćemo uvijek slijediti politiku Dodika ali samo želimo da prenesmo glas naroda i da kažemo da neki prijedlozi nisu dobri”, rekao je predsjednik gradskog odbora SNSD-a Ljubiša Ćosić.

Svaka podrška mojim kolegama iz Istočnog Sarajeva. I ranije su neki članovi SNSD-a bili protiv nekih ustupaka našim koalicionim partnerima. Ali DNS je kandidovao Nešića i mi se ne petljamo.

Kako se doživljava kada se neko usprotivi stavu Milorada Dodika?

Frakcija u SNSD nema, ali naravno da ima različitih mišljenja. Na drugoj strani ima mnoštvo aktera koji bi željeli da naprave frakcije među nama, ali moram ih razočarati da neće uspjeti. Imamo različita razmišljanja, ali je na prvom mjestu odgovornost prema Republici Srpskoj.

Jel Nešiću Dodik lično obećao fotelju?

Ja nisam nigdje pročitala tu izjavu.

To je tvrdio Nešić u programu N1?

Morat ću to pogledati.

Šta mislite o partnerima iz FBiH? Mnogi smatraju da SNSD nije fer prema njima zbog posljednjih poteza?

Ne znam kakve su to postale kvalifikacije da li se neko ljuti ili ne? Nigdje nisam naišla na takve kvalifikacije, ali jesam naišla da se na svaki način pokušavaju derogirati te stranke oko “Osmorke”. Toliko je bezvrijedan politički stav ove dvije stranke koje su napustile “Osmorku” i njihove pridike za političke pobjednike iz RS-a.

Šta mislite o posljednjoj odluci da se na pravosuđe prebaci odluka u vezi Buk-Bijela? Ustavni sud je zapravo ponovo konstatovao da zajednička komisija za koncesije nije izvršila djelimičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa kojom se nalaže da odgovori da li je koncesija koju je Vlada RS dala Elektroprivredama Srbije i RS sukladna zakonu?

Radi se o pitanju koncesija. Ovo nije ustavna, nego zakonska materija. Mi imamo problema veće godinama u sastavu i mandatu te komisije za koncesije. To uopšte nije ustavna materija jer u tom dijelu projekta izgradnje hidrocentrale Buk-Bijela nit je Drina državna granica, niti je to stvar međudržavnih ugovora.

Ali, riječ je o elektroprivredi iz druge države?

Problematizovano je zato što u vlasništvu tog preduzeća učestvuje Srbija, ali u suštini nema nikakvog pravnog problema. Ne ide ništa nauštrbu države. Nema se tu šta rješavati na nivou institucija BiH.

U Ustavu piše da je potrebna odluka državnih institucija?

To nije sporazum sa drugom državom, to je privredno društvo formirano kapitalom iz druge države. Ovdje se osporavaju ekonomski i razvojni projekti Republike Srpske.

Šta sada može biti odluka pravosuđa?

Nezahvalno je komentarisati samu odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!