Bursać: Ovo je poraz čovječanstva, djeca Gaze mogu samo u Mediteran ili u smrt

Vijesti 26. okt 202317:54 2 komentara
Dragan Bursać (N1)

Novinar Dragan Bursać u programu N1 kritikovao je "licemjerstvo Zapada", ali i "arapske braće", prema Palestincima. On je također odbacio optužbe Izraela kako Hamas koristi svoju djecu i civile za živi štiti. "Gaza je najveći koncentracioni logor. Oni mogu samo u vode Mediterana ili u smrt. Te izjave izraelskih zvaničnika su ništavne", naveo je Bursać.

Stravične slike gledamo iz Gaze uz opravdanje Izraela da je to odgovor na Hamas koji koristi civile za živi štit. Mogu li tolika ubijanja djece imati opravdanje?

Naravno da ne mogu. Smrt jednog djeteta nije opravdanje za bilo šta, to je neoprostivo. Tu više nema priče. Nema priče da su ta djeca živi štiti. Ta djeca, kao i njihovi roditelji, nemaju gdje. Gaza je najveći koncentracioni logor. Oni mogu samo u vode Mediterana ili u smrt. Te izjave izraelskih zvaničnika su ništavne, pogotov kada znamo da raspolažu najmoćnijim oružjem. Imaju “pametne” bombe koju mogu biti vrlo precizne. Ovo je poraz čovječanstva, zastrašujuće je optuživati drugu stranu da koristi svoju djecu za živi štiti.

Šta je sa optužbama da je Zapad licemjeran prema Palestini i patnji njenog naroda, kao i optužbama o licemjernosti arapske braće?

Može se vidjeti to licemjerstvo braće Arapa koji ne žele ni otvoriti granice, kao i licemjerstvo Zapada koji stalno govori o opštim mjestima. Poziva se na zaustavljanje sukoba, a ne imenuje se zločinac ili žrtva. Svijet će morati povući crtu jednom ako misli da ova civilizacija opstane i da ide za nekim humanističkim vrijednostima, šta je dobro ili šta je loše. Mora se imenovati saveznik iako čini zločine. Cijela međunarodna zajednica gubi kredibilitet gubi jer ne imenuje Izrael zbog činjenja zločina. Da zapadni svijet sa svim mogućim telekomunikacijskim rješenjima to ne vidi – onda govorimo o jednom velikom licemjerstvu.

Rasplamsale su se strasti i u BiH, stepen sigurnosti je na povišenom nivou uz poruke nadležnih da su to protokolarne reakcije na situaciju kakva jeste na Bliskom Istoku. Ima li razloga za bojazan?

Razloga za bojaz nema, ali sa druge strane imamo jedan sistem laži gdje se BiH nameće narativ od desničara da ovdje postaje leglo terorističkih ćelija. Naravno da su ovo teorije zavjere i laži, ali prodesničarski mediji to šire zbog islamofobije, ali i da zaustave migrantski talas na Balkanu. Građani ne bi trebali padati pod paniku. Morate imati na nivou države PR službu koja zna komunicirati sa stanovništvom jer sad imamo vakum, negativnu tišinu gdje svako može izvlačiti zaključke kakve hoće.

Više u BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare