Čamdžić: Dodik neće dobiti pozitivan odgovor HDZ-a, ostat će sam u ovome

Vijesti 10. apr 202318:01 0 komentara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država. Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu FBiH komentarisao je ovakav prijedlog Dodika, ali i trakavicu oko formiranja Vlade FBiH.

Je li politika SNSD-a veći problem u BiH od formiranja federalne vlade u ovom trenutku?

“Zaista ne znam šta se dešava sa Dodikom. Pripitomio je opoziciju i dobio je sve što je tražio. Podsjetio bih da je on ništa nije novo rekao što je u njegovoj retorici u posljednjih 15 godina. Pitam se što mu sve ovo treba, da li ima neku širu sliku, ali je sve nepotrebno. Vrijeđa međunarodne zvaničnike i ovaj poziv sada HDZ -u. On neće dobiti pozitivan odogovor od HDZ-a i ostaće sam u ovome. Možda je predstava za javnost, ali ga treba pomno pratiti”, rekao je Čamdžić.

Sa 52 glasa za i 31 glasom protiv Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je 6. aprila zaključak kojim se konstatuje da u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika ovog entiteta u BiH nije u potpunosti završen proces imenovanja nove vlade FBiH, kako to nalažu odredbe Ustava FBiH. I bez ovog zaključka to je bilo poznato javnosti.

Šta je bila svrha održavanja sjednice Zastupničkog doma parlamenta FBiH?

“Niko nije očekivao da će se nešto promijeniti. Kasnije se ta sjednica pretvorila u festival podnošenja inicijativa i deklaracija, ali smo svi znali da je to predstava za javnost i da nikoga neće u OHR-u nasikirati”, rekao je Čamdžić.

Da li je postojala opcija da većina u Zastupničkom domu izglasa Vladu, bez potpisa jednog od potpredsjednika FBIH?

“To bi bilo protuustavno. Ja ne znam odlakle ta priča u javnosti. O tome nije bilo ni riječi. Nema te opcije protuustavnog djelovanja”.

Sjednica je pokazala da Osmorka ne može računati na jednu od ruku. Arnel Isak napustio je NES. Ima li još zastupnika koji su “jednom nogom” van Osmorke?

“U ovom trenutku Osmorka ima taj kapacitet i da će to biti dovoljno za formiranje federalne Vlade.”

Visoki predstavnik apeluje, upozorava, ali ne djeluje. Mogu li njegovi pozivi uroditi plodom? Ipak, dan kasnije Refik Lendo (SDA) poručuje: “Sastaću se sa Bradarom i Stojanovićem da riješimo ovo već jednom”. Odugovlačenje procesa, ili realna želja da se formiranje vlasti u FBiH deblokira?

“Njegova poruka (Christian Schmidt) je bila relaksirajuća, ali mislim da se ništa u ovom trenutku ne može desiti. Iako su Lendo i Bradara opet pozivali na sastanke sa Stojanovićem, ne vidim da se nešto može promijeniti i da će Lendo dati podršku ovoj parlamentarnoj većini.”

Postoji li mogućnost da, zarad mira u kući Osmorka ipak popusti pred zahtjevima SDA i prihvati vladu u kojoj bi participirala i ova stranka? Kakvi su apetiti SDA u tom pogledu? Pominjalo se čak i mjesto premijera, koje bi iz perspektive SDA, trebalo pripasti toj stranci.

“Ne znam ko bi od Osmorke pristao na tu avanturu. Nakoon “respiratora”, “diploma” i “asima”, kada su spušteni na dno, da se sada dozvoli da se podignu. Oni koriste blokadu da stvari zakomplikuju i uzdaju se u to. U svakom normalnom demokratskom svijetu je jasno da bi Lendo morao ovo prevazići i njegovi šefovi stranački, ukoliko niko neće s njima i nemaju podršku za to.”

Koliko je sama Osmorka skupa sa HDZ-om dodatno usložnila situaciju, kadrovskim rješenjima i imenima koja su predložena za ministarske funkcije?

“Ja bih volio da uvijek kada se bira Vlada da su reflektori bili ovako upereni kao sada kada se formira Vlada. Iz perspekitve Naše stranke imamo jednu kandidatkinju na koju smo ponosni. Druge stranke nude svoje kandidate, ali u ovoj koalicije ne želimo propitivati jer ne bude uvijek 100% po našoj volji. Nekorektno bi bilo komenatrisati koalicione partnere, ali neki od kandidata vjerovatno ne bi bili kandidati Naše stranke.”

Među usvojenim zaključcima su i oni koje su predložili poslanici Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza, po kojima Predstavnički dom zadužuje Ustavnu komisiju da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, a sve radi postizanja ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade sadašnjem, kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH. Hoće li biti dovoljno ruku za izmjene ustava, ukoliko se uđe u takav proces?

“Desetinama godina kubirimo sa Ustavnim izmjenama i sada to uraditi u ovaku kratkom vremenu, ne znam. Često neke političke stranke posežu za onim potezima koji nisu provodivi, a kod birača pokažu da se bore za neku stvar. Čekamo šta će uraditi visoki predstavnik u BiH. FBiH bi već imala uspostavljenu vlast da Schmidt nije intervenisao na noć izbora. Ovo je pogodovalo i HDZ-u i SDA. Nije ovo očekivao Schmidt, kinder jaja, kupovinu glasova i preletača iz stranaka. Mi nisimo pristalice kratkotrajnih rješenja, već da to bude trajno.”

Kako gledate na prijedlog koji je uputila Demokratska fronta: Za potvrdu vlade nije više potreban potpis drugog potpredsjednika ako postoji većina; uvode se prijevremeni izbori. Sve treba treba potvrditi kroz izmjenu ustava FBiH?

“Sve što su kazali može potpisati i naša Stranka.”

Do daljnjeg na čelu vlade FBiH ostaje Fadil Novalić koji je u međuvremenu prvostepeno osuđen na 4 godine zatvora zbog nabavke spornih respirtora u korona krizi. Za smjenu nema mogućnosti, ali šta je sa ostavkom?

“Ja sam protekle 4 godine bio jedan od najvećih kritičara Fadila Novalića, ali ne bih komentarisao provostepenu presudu. Prvostepena presuda je dovoljna i mislim da bi bilo ok, da da ostavku iz moralnog čina.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!