Čamdžić o izboru sudija Ustavnog suda BiH: Moguće je da će se do kraja godine sudije birati po novom modelu

Vijesti 04. jul 202418:14 > 19:24 0 komentara

Nakon što je mnogo negodovanja izazvalo imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Naša stranka je pripremila dokument sa novim prijedlogom izbora ustavnih sudija. Šta sadrži ovaj dokument, hoće li ovaj pridjelog podržati svi koalicioni partneri i hoće li se već ove godine po tom modelu birati sudije u Ustavni sud - o ovim pitanjima u Danu uživo govorio je Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH.

“Ovaj proces je započet davno u sastavu dok je SDA, DF i HDZ, dok su obnašali vlast u prošlom mandatu. Nije ni njima bilo lako da raspišu i da provedu jer su imali određena pravila po kojima su trebali postupati i mi smo ta pravila u novom mandatu naslijedili”, ističe Čamdžić, podsjećajući da važeća odluka o izboru ustavnog sudije u Ustavni sud BiH važi od 2005. godine.

Dodaje da 19 godina niko na tu odluku nije intervenisao ni slovom.

“Ja sam često govorio da i ovo pri izboru posljednjeg sudije, u ovom slučaju, Marina Vukoje, nitri prošla vlast SDA, DF i HDZ, niti sadašnja vlast nije mogla igrati rukomet po šahovskim pravilima. Pravila takva kakva jesu , ona jesu usklađena s Ustavom i to će Ustavni sud kao i u mnogim stvarima reći da nije ništa sporno i na ove apelacije, ali ona su nekako bila vrlo pojednostavljena. Tražio se moralan čovjek, čovjek sa pravom glasa, istaknuti pravnik. To su sve kategorije koje, ni u pravnom, ni u drugom svijetu nije moguće kvalitativno vrednovati”, smatra Čamdžić.

Prema njegovom mišljenju je moguće da se po tom modelu do kraja godine vrši izbor ustavnih sudija s obzirom na to da će već neki ove godine otići u penziju.

“Ukoliko gospođi Sadi Palavrić po ovoj novoj odluci ne produže, vrlo brzo nas očekuje izbor ustavnog sudije za jesen i zato smo mi na vrijeme krenuli u nevakat da bismo na vakat stigli, dali prijedlog nove odluke o izboru imenovanju sudije, onog što se tiče parlamentarne procedure i onoga čime će se Parlament kao tijelo baviti. Nažalost u ovom trenutku, nemojte mi zamjeriti, ali ja nisam ni ovlašten, niti je fer prema našim partnerima da otkrivam meritum ove odluke”, kaže.

Ističe da je odluka predstavljena koalicionim partnerima koji su dobili i rok za očitovanje te da bi naredne sedmice trebao biti održan sastanak na kojem će oni reći svoje mišljenje.

“Prema mojim saznanjima partneri oko ovog neće praviti probleme. I ja mislim i gajim optimizam da će ova nova odluka biti usvojena i da će, ne samo od vladajuće većine, nego i od opozicije, jer se radi zaista o kvalitetnom unaprijeđenju na transparentnosti, na uključenju stručne javnosti, na intervjuima, na mogućnosti da se s tim ljudima razgovara, na mogućnosti postavljanja pitanja tim sudijama, pitanja o ključnim temama koje su iz zone njihovog rada, ono što do sada nije bilo u prilici”, ističe.

U medijima je primijetio, kaže Čamdžić, da je Dragan Čović kazao kako je sadašnja odluka u skladu s Ustavom te da on ne bi ništa mijenjao.

“I ova odluka je samo unaprjeđenje i apsolutno je u skladu s Ustavom i nikakve druge izmjene nisu potrebne”, napominje.

Čamdžić se osvrnuo i na najnovije mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, u kojem se daju preporuke za budući izbor sudija te na izjave iz Ustavnog suda da se taj stav ne može tumačiti kao stav Venecijanske komisije o “neustavnosti” ovog posljednjeg izbora.

“U ovoj odluci Venecijanske komisije nema ništa što smo mi prekršili, što smo uradili nezakonito, a da je venecijanska komisija na to ukazala”, prokomentarisao je.

Stav Venecijanske komisije oko izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine je da b sudije morale imati deceniju iskustva u struci, te da etnička pripadnost ne može biti kriterijum.

“To kaže Venecijanska komisija, ali pravila po kojima je sve to rađeno i procedure na šta se… sasvim sigurno se Ustavni sud neće referirati na Venecijansku komisiju nego na pravila i procedure, mislim da ne može. A što se tiče etničke pripadnosti, nigdje to ni ne piše i nigdje nije uzimana u obzir etnička pripadnost. Bila je ta prešutna saglasnot da su dva Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina, odnosno Federacija daje četiri, RS dva i tri daje Međunarodni sud. Dakle, to je neka vrsta te prešutne saglasnosti, ali nikad, evo recimo i sada na jesen kada bude odlazila Sada Palavrić, nigdje neće biti eksplicitno da to ne može biti, recimo, Hrvat, Srbin ili ostali”, ističe Čamdžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!