Čamdžić o mogućem gašenju N1: SDA cenzurom neće spriječiti svoj poraz

Vijesti 29. aug 202219:40 2 komentara
N1

Povodom mogućnosti da bi pretplatnici BH Telecoma mogli ostati bez mogućnosti da gledaju N1 i brojne druge kanale u vlasništvu United Media reagovao je Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke.

“Gašenje N1 i drugih kanala iz United Media jedan je od najvećih ataka na slobodu medija u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. SDA se u tom smislu u potpunosti izjednačila s moćnicima iz Republike Srpske, ali i Srbije, jer isti je scenarij u Srbiji proveo Aleksandar Vučić. Na čelu BH Telecoma su SDA-ovi ljudi. Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman ujedno je i predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu. Čovjek koji je u očiglednom sukobu interesa daje sebi za pravo da u vrijeme predizborne kampanje guši medije koji su otvoreni prema svima i koji ni po čemu nisu diskriminirali njegovu stranku nego je ravnopravno tretirali. Problem za SDA je što je N1 televizija otvorena i za opozicione stavove. No, to pokazuje koliko se SDA ustvari boji i moram im reći da im je bojazan opravdana ali je cenzurom neće otkloniti. Njihov poraz je neminovan”, naveo je Čamdžić.

Koliko se boje nastavlja dalje Čamdžić, najbolje govori činjenica da će zbog cenzure opozicionih stavova građane onemogućiti da gledaju utakmice košarkaških Zmajeva na Evropskom prvenstvu koje počinje 1. septembra.

“Historijski nastup Zmajica na Svjetskom košarkaškom prvenstvu koje počinje 22. septembra, kvalifikacione utakmice košarkaša za Svjetsko prvenstvo, kao i brojne druge značajne sportske događaje na koje ekskluzivna prava ima Sport klub, a koji će također biti ukinut jer je i on dio United Medie. Mi znamo da je SDA u 19-om vijeku, ali ih podsjećam da je ovo ipak 21. vijek i da se informacija ne može zaustaviti. Također ih podsjećamo da je BH Telecom u 90-postotnom vlasništvu FBiH i kao takav ne može biti u vlasništvu jedne političke stranke. Povlačenje odluke o zabrani emitiranja TV N1 je najmanje sto režimsko-medijska sprega SDA/BH Telecom može učiniti u ovom trenutku“, poručio je Čamdžić.

BH Telecom gasi signal N1 uoči početka izborne kampanje

Podsjećamo, United Media ponudila je BH Telecomu paket od 12 kanala, među kojima Sportklub i N1 po 50 posto sniženoj cijeni, koju je Telecom odbio, pravdajući odluku neatraktivnim kanalima i previsokom cijenom.

United Media ponudila BH Telecomu 50% nižu cijenu, ali su je odbili

Ipak, United Media se uvijek vodila principima dobrog poslovanja, navode iz ove kompanije, tako da nude još jednu povoljnost kako bi se ugovor s Telecomom produžio i nakon 31. augusta, a to je da se umjesto na dosadašnje tri, potpiše na godinu dana.

BH Telecom: United Mediji ćemo ponuditi produženje ugovora na mjesec dana

Ostalo je još svega 48 sati vremena da uprava javnog preduzeća BH Telecom, u interesu javnosti BiH i svojih pretplatnika, promijeni odluku i omogući im praćenje N1 i Sport Kluba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare