Čampara otkrio šta mu je posebno zasmetalo u incidentu na Ilidži

Vijesti 17. jan 202318:26 1 komentar
Aljoša Čampara (N1)

Aljoša Čampara, zastupnik NiP-a u Skupštini Kantona Sarajevo i federalni ministar unutrašnjih poslova, kazao je za N1 kako je "Osmorka" preživjela i konstituisanje federalnog Doma naroda. Ocijenio je kako neće biti blokada za formiranje Vlade FBiH, ali ako bude - onda će to odblokirati institucije koje postoje za to, prije svega visoki predstavnik. "Uzdam se u Dejtonski mirovni sporazum, u anekse IV i X", poručio je Čampara. Govorio je i u vezi napada na Ilidži.

Konstituisan je Dom naroda FBiH?

U rukovodstvo su izabrani predstavnici HDZ-a i “Osmorke” koji čine većinu. Zaokružio se još jedan dio. Preživjeli smo i to jer su govorili da će “Osmorka” raspasti. Ostalo je sada u Domu naroda izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. Vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu. Predsjednika FBiH obavlja konsultacije sa kandidatom za premijera Federacije, sigurno će to biti Nermin Nikšić.

Hoće li nastati problem sa potpredsjednikom Federacije koji bi mogao biti iz SDA?

Ne vjerujem da će to biti problem jer bi onda rušili parlamentarnu demokratiju i ušli bi u anarhiju. Visoki predstavnik bi morao sankcionisati onog ko blokira izbor Vlade. Ne možete osporiti nešto kada imamo parlamentarnu većinu.

Šta ako se SDA odluči na blokade?

Postoje institucije koje će to odblokirati. Uzdam se u Dejtonski mirovni sporazum, u anekse IV i X.

Da li je teoretski moguće da Novalić ostane i dalje premijer Federacije?

Teoretski je moguće, kao i da padne satelit. Ali to ne bi bilo ni normalno ni moralno, jer šta će nam onda izbori.

Optužuju vas da ćete HDZ-u isporučiti tzv. “legitimno predstavljanje”?

Mi smo uvijek protiv “legitimnog predstavljanja”. Najviše bih volio da se jedno jutro probudim u građanskoj Bosni i Hercegovini, gdje će svaki čovjek imat pravo da glasa za koga hoće, gdje će biti jedan predsjednik, gdje neće biti entiteta i kantona. Ne znam hoću li to doživiti, ali ću se za to boriti. Znate ko najviše priča o “legitimnom predstavljanju”? SDA. Oni govore da imaju 13 delegata i da su “legitimni predstavnici” bošnjačkog naroda. Koji paradoks. Također, nećemo nikada HDZ-u dozvoliti izborni zakon po volji HDZ-a.

Incident na Ilidži? Kakva je bila reakcija policije?

Reakcija policije je bila jako dobra jer su odmah privedene osobe koje se sumnjiče. Ostala je ružna slika i gorak okus da se to desilo u Sarajevu koje je poznato kao otvoreni grad. Neki mediji u regionu bruje više nego što je bilo. Mene je posebno zasmetalo to što je na turniru za malu djecu, od 7-14 godina, što su djeca skandirala “ubij Srbina”. To je ružna slika i ovo se recidivi retrogradnih politika.

Koji je motiv i ko stoji iza toga?

Danas sam se malo raspitivao i Tužilaštvo radi na tome da li je bilo nalogodavaca. Ako bude tačno da je bilo nalogodavaca – to je užasavajuće. Ne mogu prejudicirati. Šta god da bude, ili etnički ili politički motiv, to je užasna stvar. Ne bih spekulisao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare