Čampara tvrdi: SDA i HDZ prave stranačku policiju u HNK, to je neprihvatljivo

Vijesti 13. jun 202222:12 2 komentara
N1

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pozvao je zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da pod hitno spriječe usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK.

Reakcija federalnog ministra unutrašnjih poslova uslijedila je nakon dogovora SDA i HDZ-a BiH da u skupštinsku proceduru upute izmjene i dopune zakona kojim se pored funkcije policijskog komesara uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara i koji ne mogu biti iz istog naroda, a što ne postoji niti u jednom kantonu u sastavu Federacije BiH. Zastupnici u Skupštini HNK trebali bi se u srijedu, 15. 06. 2022. godine, izjasniti o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK po skraćenom postupku.

“Ako navedeni zakoni budu usvojeni Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK u potpunosti će biti stavljena pod političku kontrolu Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a što je neprihvatljivo sa stanovišta demokratije i sigurnosti. Pozivam Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, a koji su dali značajan doprinos reformi policije u BiH, da zaustave pokušaj podjele Uprave policije MUP-a HNK po političkom i etničkom principu”, kazao je Čampara.

Smatra da policija mora biti u potpunosti neovisna od politike i raditi u skladu s važećim zakonima i interesima građana Bosne i Hercegovine, a ne, kako tvrdi instrukcijama i stranačkim interesima SDA i HDZ-a BiH.

“Neprihvatljivo je da se u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima HNK ponovo nalazi odredba prema kojoj se policijski komesar mora konsultovati s ministrom prilikom raspoređivanja i premještanja službenika u Upravi policije. Predloženim izmjenama i dopunama određeno je i da zamjenik policijskog komesara daje određene saglasnosti policijskom komesaru što u suštini znači da policijski komesar u praksi uopšte ne rukovodi Upravom policije”, dodao je.

Mišljenja je da je kao federalni ministar unutrašnjih poslova dužan upozoriti da će u potpunosti biti narušen sistem operativnog funkcionisanja policije u HNK ukoliko zastupnici u Skupštini HNK usvoje izmjene i dopune zakona koje su dogovorili, ističe, politički predstavnici SDA i HDZ-a BiH.

“Navedenim političkim strankama očito nisu bile dovoljne „dvije škole pod jednim krovom“ pa na sve načine pokušavaju uspostaviti ‘dva MUP-a pod jednim krovom’. Ne možemo, a da se ne pitamo je li sljedeći korak razdvajanje kadrova na način da policijskim službenicima iz reda Hrvata upravlja policijski komesar iz HDZ-a BiH, a policijskim službenicima iz reda Bošnjaka zamjenik policijskog komesara iz reda SDA i obratno – odnosno da policijskim službenicima iz reda Bošnjaka upravlja policijski komesar iz SDA, a policijskim službenicima iz reda Hrvata zamjenik policijskog komesara iz reda HDZ-a BiH? Bilo kakvo stvaranje stranačke policije – u bilo kojoj administrativno-teritorijalnoj jedinici u sastavu države Bosne i Hercegovine – mora biti spriječeno“, poručio je Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare