CAPITAL: Dodik planira isplatiti ruskom oligarhu više od 100 miliona eura

Ekonomija 13. dec 202221:28 0 komentara
CIN/N1

Vlada Republike Srpske planira da preko svog preduzeća “Gas-Res” kupi propale projekte ruskog oligarha Rašida Serdarova i njegove kompanije “Comsar”, a sve je spremna da plati više od 100 miliona eura, saznaje portal CAPITAL.

“Comsar” u ovom bh. entitetu ima nekoliko svojih preduzeća i koncesija u elektro-energetskom sektoru koje nikada nisu iskorištene da se napravi neki ozbiljan posao.

Bez obzira na to, vlast u RS je uporna u namjeri da mu dodatno napuni džepove, piše CAPITAL.

Serdarov je obećao investicije vrijedne milijardu maraka, a one su najdalje dogurale do pripremnih radova. Njegov blizak saradnik, a danas Šef predstavništva RS u Rusiji Duško Perović tvrdio je da je “Comsar” u Republici Srpsku uložio više od 70 miliona maraka.

Prvobitni plan je bio da cijeli posao ide preko “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), ali kako je ovo preduzeće upalo u velike probleme sa likvidnošću, on je promijenjen.

Od svega, kupit će propali hotel u Rudom i za njega izdvojiti 2,25 miliona maraka. Sve se odvija veoma brzo i bez zastoja.

Prvo je “Comsar” 18. oktobra ove godine “Gas-Resu” poslao pismo namjere.

Devet dana kasnije, 27. oktobra, Nadzorni odbor preduzeća je na isto pozitivno odgovorio i poslao ga Vladi RS na odlučivanje, koja je samo dan kasnije u funkciji skupštine “Gas-Resa” to pismo prihvatila, tvrdi CAPITAL.

“Naravno, kao i do sada, vlast je ovu informaciju sakrila od svojih građana. Prvo ju nije najavila u dnevnom redu sjednice, niti je kasnije u saopštenju nakon sjednice spominjala da se o njoj diskutovalo”, piše ovaj portal.

“Preduzeće u okviru svojih nadležnosti, a na osnovu Odluke Vlade trenutno vrši preliminarno razmatranje Memoranduma o razumijevanju”, potvrđeno je za CAPITAL iz “Gas-Resa” koje se inače bavi trgovinom i snabdijevanjem prirodnim gasom.

Oni tvrde da razmatranje pisma namjere ne prejudicira bilo kakvu konačnu odluku o kupovini “Comsarovih” projekata.

“Takva odluka je u isključivoj nadležnosti Skupštine preduzeća, odnosno Vlade Republike Srpske kao osnivača”, navode u ovom preduzeću.

Inače, na čelu “Gas-Resa” od novembra ove godine sjedi SNSD-ov Momčilo Antonić.

On je zamijenio Ljubu Glamočića koji je prema saznanjima CAPITAL-a otišao upravo zato jer se nije slagao sa namjerama Vlade.

Siniša Majstorović, koji je vodio poslove “Comsara” kazao je da nije ovlašten da daje izjave medijima po ovom pitanju.

CAPITAL je stav pokušao dobiti i od ministra energetike i rudarstva Petra Đokića, ali se nije javljao na telefon.

Demant Antonića na Twitteru

Direktor “Gas-Resa” Momčilo Antonić odbacio je navode CAPITAL-a. On je na Twitteru ocijenio kako je novinar, koji je pisao tekst, “imao loše namjere”.

“Trudili smo se dati sve raspoložive informacije CAPITAL-u, međutim novinar je očigledno imao loše namjere i usput me proglasio ‘korisnim idiotom’. Demantujem ova ‘saznanja’. U Gas-Resu nema niti jedan dokument Comsara, a kamoli da se licitira o odluci o kupovini, cijeni i dr.”, napisao je Antonić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!