Čapljina slijedi primjer Mostara: Ukidaju se fašistički nazivi ulica

Vijesti 19. jul 202319:07 0 komentara

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Čapljine usvojena je odluka da jedna od ulica ovog grada nosi naziv Ulica žrtava srebreničkog genocida. Jedna je to od rijetkih odluka koja je donesena jednoglasno. A slijedeći primjer Mostara, donesena je odluka i o ukidanju fašističkih naziva ulica, pa je tako Ulica Mile Budaka preimenovana u Ulicu Jelene Zrinjski.

Table sa natpisom „Žrtava srebreničkog genocida“ uskoro će se naći na objektima ove male ulice u Čapljini, u znak poštovanja prema žrtvama Srebrenice.

Radi se o dijelu Zrinjsko-Frankopanske ulice, koja je duga oko 150 metara i u kojoj se nalazi džamija i sjedište MIZ Čapljina.

Jednoglasno, s 23 glasa čapljinski vijećnici donijeli su ovu odluku koja je naišla na pohvale građana.

“Mislim da je to jako dobra ideja, da se obilježi, da se zna da se desilo i jako je pohvalno od strane Grada da se to uradilo”, kaže Faris.

“Moje mišljenje je da je to uredu, genocid je”, rekao je Damir.

“Lijepo, srebreničke žrtve to zaslužuju takvu ulicu i da im stanovnici Čapljine odaju počast, vjerovatno je takva odluka donesena kako bi se ljudi osvjestili, nove generacije koje žive da se takvo nešto ipak može dogoditi”, kaže Marija.

No bilo je i onih bez komentara.

“Šta imam tu komentarisati? Ništa. Nemam komentar.”

“Nemam komentar.”

“Nemam komentar.”

Riječ je o inicijativi nezavisnog vijećnika Ethema Šalde. Njegov prijedlog je bio je da se ulica nazove Srebrenička ulica, ali na inicijativu i amandman hrvatskih zastupnika iz opozicije, podržanu od HDZ-ove većine i kluba SDA usvojen je naziv – Ulica žrtava srebreničkog genocida. Vijećnici SDA nadaju se da je ovo korak koji vodi ka boljoj saradnji i boljim međunacionalnim odnosima, podsjećajući da je položaj Bošnjaka koji čine oko 20 posto stanovništva u Čapljini, kada su u pitanju administracija, javna preduzeća i ustanove, jako loš.

“Nadam se da je ovo početak i da ćemo u budućnosti imati napredak u odnosu lokalnih vlasti prema Bošnjacima i da ćemo napokon imati predsjedavajućeg Gradskog vijeća koji po statutu treba biti Bošnjak ili Srbin”, kaže Dženis Veledar, vijećnik SDA u GV Čapljina .

Za HDZ je ovo bila odluka oko koje nije bilo dvojbe, kaze gradonačelnik. Cilj je da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.

“Poruka je ta da je ovo otvoren grad, da se u ovom gradu svi osjećaju komotno. Odluka je donesena jednoglasno i rijetke su odluke u našem Gradskom vijeću koje se donose jednoglasno, ali ovaj put svi gradski vijećnici su bili za”, rekao je Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Ali nisu bili svi za i po pitanju skidanja fašističkih naziva ulica. Za promjenu imena Ulice nekadašnjeg dužnosnika Nezavisne Države Hrvatske Mile Budaka u Ulicu Jelene Zrinjski, glasalo je 16 vijećnika HDZ-a, šest vijećnika iz opozicije bilo je protiv.

“Koliko sma ja upoznat Mile Budak nije napravio nikakav zločin osim što je bio ministar u Vladi NDH. Moj stav je bio da se ne treba mijenjati taj naziv , a po pitanju žrtava genocida u Srebrenici pokazali smo kao grad da nismo ono za šta nas mnogi smatraju da se u Čapljini veliča nešto drugo”, kaže Pero Previšić,vijećnik u GV Čapljina (Čapljinska neovisna stranka).

Jedan je to od načina kako trajno čuvati sjećanje na bolnu prošlost i više od 8 hiljada žrtava genocida u Srebrenici, zbog čega je Čapljina ovaj put poslužila kao primjer drugim gradovima u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!