Carinik iz BiH vratio pomoć iz Osijeka za poplavljena područja

Vijesti 13. okt 202422:59 0 komentara
Osijek za Jablanicu (Automobili ekipe iz Osijeka zaustavljeni na graničnom prijelazu)

Katastrofalne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu ujedinile su ljude iz cijele regije, ali i svijeta u pomoći ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, ali i nažalost bez jednog ili više članova porodice. Ekipa iz Osijeka u Hrvatskoj se tako jučer uputila prema Jablanici koja je najviše pogođena poplavama, međutim, jedan carinik ih je vratio sa granice na ulazu u našu državu.

Ovu informaciju objavio je portal GP Maljevac navodeći da su ljudi iz Osijeka sa tri kombija i mini kombijem u subotu ujutro krenuli put poplavljenih područja kako bi dostavili namirnice koje su bile potrebne mještanima.

Naime, njima je jedan mještanin poslao spisak potrebnih stvari i oni su za pet dana sve to prikupili i odlučili dostaviti u Jablanicu. Naravno, kako je naglašeno, ispoštovali su i sve procedure koje nalaže Zakon Hrvatske, a sve kako bi bez problema prešli granicu.

Kako je opisano, oni su na taj put krenuli preko GP Slavonski Šamac (Hrvatska), odnosno GP Bosanski Šamac (Bosna i Hercegovina). Na GP Slavonski Šamac, dakako, sve je bilo uredno i granična policija Republike Hrvatske je nakon kontrole dokumenata zaželjela im sretan put, a zatim je došla granica Bosne i Hercegovine, Bosanski Šamac.

Na granici čekali pet sati

Na bosanskohercegovačkoj granici, granična policija odradila je svoj dio posla i ekipu iz Osijeka proslijedila je carinicima Bosne i Hercegovine koja ih je uputila da se zaustave na desnoj strani granice što su i učinili.

Nakon toga su na granici čekali punih pet sati.

Portal GP Maljevac piše da im jedan carinik, a čiji identitet je poznat njihovoj redakciji, nije dopustio nastavak puta te da ih je vratio nazad u Hrvatsku.

“Odmah, dok su ostali granični policajci i carnici shvatili u čemu je riječ, došli su do carnika i govorili mu: ‘Pusti ljude, voze pomoć našem narodu. Prijavili su svoj dolazak i prelazak preko granice Bosanski Šamac’, na što im je odgovorio: ‘Meni nije niko prijavio. Ne mogu proći'”, piše portal navodeći da su se u međuvremenu ostali Granični policajci i carinici izvinjavali humanitarcima iz Osijeka u ime njihovog kolektiva i naroda BiH.

Nisu odustali, tražili su novu granicu

Međutim, humanitarci iz Osijeka nisu odustajali pa su na kraju ipak pronašli novu granicu na kojoj su bez problema ušli u BiH i uputili se prema Jablanici.

Oni su se po preporuci portala GP Maljevac uputili prema GP Gradiška gdje im je granična policija uz pregled dokumentacije dozvolila da uđu u našu državu.

Nekoliko sati nakon ulaska u BiH, ekipa iz Osijeka je poslala poruku navedenom portalu:

“Laku noć iz Jablanice želi vam ekipa ‘Osijek za Jablanicu’. Ipak smo prošli i parkirali smo vozila u Jablanici”.

Osijek za Jablanicu

Nakon izvinjenja zbog neugodnosti koju su doživjeli od carinika oni su poručili da jedan pojedinac nije BiH.

Iz GP Maljevac ističu da su uputili dopis Graničnoj policiji BiH u kojem su zatražili istragu i suspenziju navedenog carinika koji je vratio ljude iz Osijeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!