(FOTO) Časni krst u Banjaluci uručen Slobodanu Kesiću koji ide na operaciju vida u Rusiju

Vijesti 19. jan 202413:42 0 komentara
N1

Služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počela je Centralna proslava praznika Bogojavljenja, jednog od najvećih praznika za pravoslavne vjernike.

Nakon liturgije uslijedila je ulicama Banjaluka Bogojavljenska litija, sve do gradskog mosta. Potom je uslijedilo spuštanje časnog krsta u rijeku Vrbas a zatim i plivanje za isti.

Za časni krst plivala su 33 učesnika, 33 metra, brojka koja simboliše Hristove godine kada je stradao.

Pobjedu je ove godine odnio Nikola Ćosić iz Banjaluke, no plivači su se odlučili na humani fest, a to je da Slobodanu Kesicu, koji ide na operaciju vida u Rusiju. Kesić je inače imao želju da pliva za časni krst, no bio je spriječen.

Među plivačima bio je i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Običaj plivanja za krst potiče od davnina, te simbolizuje čovjeka koji teži da kroz muke i stradanja dostigne čistotu.

Navodi se i da se plivanje pogrešno shvata kao da ima takmičarski duh, već je njegova simbolika da svi ujedinjeni u vjeri treba da iznesu krst iz vode, što simboliše zajednicu.

N1

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti. smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji”.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama tokom godine.

Vjeruje se da se na današnji dan treba okupati u rijeci radi zdravlja.

Bez obzira na to u koji dan padne, s obzirom da su u pravoslavlju srijeda i petak posni dani, na Bogojavljenje se nikada ne posti.

N1

Kod pravoslavnih vjernika su se razvila brojna vjerovanja i običaji na Bogojavljenje, pa se tako vjeruje da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Običaj je bio da neudate djevojke stave ogledalce ispod jastuka noć uoči Bogojavljenja, jer se vjerovalo da će sanjati muškarca za koga će se udati.

Od danas počinju, prema vjerovanju i pogodni dani za vjenčanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!