“Čast nam je biti na crnoj listi s ljudima poput Milorada Dodika”

Vijesti 14. mar 202419:38 0 komentara

Crna lista sve je duža, reakcije iz Banje Luke na sankcioniranje još tri saradnika entitetskog predsjednika Milorada Dodika sve su glasnije. Ne biraju se riječi, a prednjače optužbe na račun američkog ambasadora Michaela Murphyja.

Zaposlenici u Kabinetu Predsjednika Republike Srpske, Jelena Pajić Baštinac, Branislav Okuka, kao i predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić nova su imena na staroj, dobro poznatoj i prilično punoj američkoj listi sankcionisanih osoba. Mjesto na crnoj listi zaslužili su, navodi se, zbog organizacije i sprovođenja proslave Dana Republike Srpske, što se dodaju smatra, krivičnim djelom i zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH i zbog nepoštovanja odluka Visokog predstavnika.

“Tamo u tom njihovom saopštenju ima jedna rečenica koja kaže da sam ja spreman da branim Milorada Dodika od hapšenja. Znači, oni imaju namjeru da ga hapse bez presude, bez ičega. Ono što imama da im poručim je sljedeće, predsjednika Milorada Dodika, svi Srbi su spremni da brane, čak i oni koji žive u Americi”, kazao je Branislav Okuka, savjetnik Milorada Dodika.

Vlada RS osmog, devetog i desetog januara 2024. organizovala proslave Dana RS kršeći prethodne odluke Ustavnog suda BiH po kojima je obilježavanje tog praznika devetog januara neustavno, jer kao prioritet postavlja “religijsko nasljeđe, tradiciju i običaje samo srpskog naroda” čime se krši ustavna obaveza nediskriminacije, saopštili su iz američke ambasade. Za ranije sankcionisanog ministra zdravlja suludo je kažnjavati ljude koji slave Dejton.

“Ovo oko sankcija postaje stvarno suludo. RS slavi mir i ponosno svoj dan Republike, jer idientitet RS će se izgubiti ukoliko toga ne bude”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Sve nas sankcionišite, jer će se 9. januar slaviti, poručuju iz SNSD-a.

“Američka administracija je najveći krivac za trenutnu krizu koju imamo u BiH”, kazao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD.

U SDS-u kažu da su decenijama prolazili agoniju zbog smjena i sankcija. Najveća opoziciona stranka i dalje je na OFAC-ovoj listi, zbog čega im je prošle godine i ukinut domen, a websajt ugašen.

“To su po meni sankcije takvog tipa da samo mogu rejting povećati vladajućoj strukturi. A ja sam inače protiv bilo kakvih sankcija i namatenja za uređenje u BIH i RS”, kazao je Ognjen Bodiroga, član Predsjedništva SDS-a.

U političkom Savjetu vladajućeg Demosa smatraju da je Bosna i Hercegovina protektorat, teško održiv kao takav.

“Ovdje je na ispitu palo međunarodno pravo”, kaže Mile Dmičić, predsjednik Političkog savjeta Demosa.

Novosankcionisani ističu da im je čast i zadovoljstvo biti na crnoj listi sa ljudima poput Milorada Dodika, koji pak s druge strane žali što će zbog svega njegovi dobri saradnici morati prolaziti kroz teške izazove. Već prvi izazov mogao bi biti embargo za kartično plaćanje u zemlji i inostranstvu. Zbog upozorenja iz SAD mnoge banke u BiH našle su se u dilemi kako postupiti, a Udruženje banaka zatražiće dodatna pojašnjenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!