Čavalić o fiskalnim reformama u Federaciji BiH: “Sada je pravi trenutak”

Vijesti 10. maj 202419:08 0 komentara
N1

Iako se hvalila rekordnim budžetom, zašto se zadužuje Vlada Federacije BiH? Jesu li radnici prevareni obećanjem o povećanju minimalne plate? Kada i kako će biti riješeno pitanje finasiranja javnih servisa u našoj zemlji i kada će biti održana sjednica Parlamenta FBiH u vezi sa aktuelnom situacijom na Federalnoj televiziji, za Dan uživo odgovara Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

Vlada FBiH nedavno je obilježila 100 dana mandata, a datum su svečano obilježili “uz tortu”.

Slavlje je bilo suvišno, građani su možda i najbolje reagovali kada su rekli: imamo tortu, a nema rezultata. Moja najveća zamjerka je što nema reformskih paketa. Imamo brod za koji ne znamo kud ide, to je suština cijele priče”, kazao je Čavalić istaknuvši nedostatak reformskog paketa kao jedan od glavnih problema.

Podsjetio je kako su mnogi govorili o fiskalnim reformama tokom izborne kampanje, a da sada nova Vlada “nije u mogućnosti ni da ponudi papir da kaže šta se radi, kada se radi”.

Komentirajući najave povećanja minimalne plaće u Federaciji BiH, što je prolongirano za 1. jun, te koliko je realno da se najnoviji rok ispuni, Čavalić smatra da, iako to ne priželjkuje, takav scenarij nije izgledan.

Naglašava kako se ništa ne čini po tom pitanju, i da su, po njegovom mišljenju, moguća dva scenarija.

Prvi je da se prihvati moja inicijativa, da se produži isplata jednokratne pomoci od 2.550 KM poslije 1. jula, i ja sam preporučio da se produži dok se ne donesu fiskalni zakoni. Drugi scenarij je da dobijemo kvazi povećanje plaće na način da se ne urade fiskalne reforme ali da se topli obrok i prevoz uključe u oporezivo kao što je slučaj u RS”, pojasnio je.

Zašto je baš sad pravi trenutak za fiskalne reforme?

Pravi je trenutak jer još uvijek imamo evidentiran rast prihoda po osnovu poreza, postoji prostor za fiskalne reforme i ne trebaju se koristiti stari argumenti, a to je da će biti ugroženi PIO sistemi , zdravstveni sistem. Neće, naročito jer međunarodni kreditori bi mogli ici u aranzman, da nam posude pola milijarde, milijardu konvertibilnih maraka, da imamo stabilizaciju sistema usred fiskalne reforme. Smiješno je slušati iste izgovore koje smo slušali i od Novalićeve vlade”, potdrtao je Čavalić.

Osvrnuo se i na činjenicu da se Vlada pohvalila usvajanjem rekordnog budžeta, kazavši da s tim ide i rekordna odgovornost.

I kada se glasalo rekao sam nemojte aplaudirati rekordnom budžetu. To je uvijek na teret građana i poreznih obveznika i privrednika, jer tad imate i rekordnu odgovornost da nešto uradite. Kad smo kod samohvale, uvijek se hvale da donose odluke jednoglasno, ali to za gradjane, za privrednike porezne obveznike, ne znači ništa. Moglo bi biti bolje da se nekad nadglasaju partneri u koaliciji a da dobijemo zakon o južnoj interkonekciji, ili da se nadglasaju neki drugi, a da dobijemo fiskalne reforme”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!