CCI: Većina kantonalnih skupština ne razmatra revizorske izvještaje

Vijesti 16. jul 202112:13 > 12:17 0 komentara
FENA

Zakonodavni okvir ne predviđa razmatranje izvještaja Ureda za reviziju institucija, za kantonalne institucije u skupštinama kantona, čime se obesmišljava proces javne revizije, pokazala je analiza Centara civilnih inicijativa koja je predstavljena danas u Sarajevu.

Menadžerica za odnose s medijima CCI-a Ana Lučić navela je da se proces javne revizije ne završava objavom revizorskih izvještaja, već uključivanjem i drugih nadležnih institucija koje bi vršile nadzor nad provođenjem preporuka revizora.

“Tek realizacijom preporuka bi se došlo do promjene i efikasnijeg trošenja javnih sredstava, što bi u konačnici značilo kvalitetnije i jeftinije usluge za građane”, dodala je Lučić.

Projekt koordinatorica CCI-a Hanifa Jašarević istakla je da je Ured za reviziju u posljednje tri godine analizirao finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima za 100 kantonalnih institucija, od čega je samo pet posto dobilo pozitivno mišljenje.

“Dodatno zabrinjava da su institucije u potpunosti realizovale samo 12 posto datih preporuka, što ukazuje na nedostatak odgovornosti predstavnika revidiranih subjekata”, rekla je Jašarević.

Posebno je naglašeno da čak šest kantonalnih skupština nikako ne razmatra nalaze Ureda za reviziju o načinu trošenja javnog novca od strane kantonalnih institucija.

Potcrtano je da samo skupštine Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo na svojim sjednicama raspravljaju o revizorskim izvještajima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!