Čekajući novac iz gradskog budžeta Banjaluke

Vijesti 16. feb 202418:57 0 komentara

Skoro tri mjeseca u Banjaluci nije održana nijedna redovna sjednica gradske skupštine. Svaki pokušaj bi vrlo često propao. Najčešće, jer odbornici ne dođu na posao. Ili neko dojavi bombu. Na današnjem kolegijumu određen je bar datum - 27. februar. Da li će biti održana, uvijek je otvoreno pitanje u Skupštini grada Banjaluke. Nesuglasice između gradonačelnika i skupštinske većine su nepremostive, a problemi su evidentni. Najviše po građane.

Studenti, srednjoškolci, poljoprivrednici, zaposleni u gradskoj upravi, korisnici socijalnih davanja i subvencija za vrtiće. Svi oni čekali su mjesecima da im se isplati novac iz gradskog budžeta. Vrlo često ispred zgrade GU Banjaluka. Među njima, gotovo svaki dan, bila je i , majka deteta sa poteškoćama u razvoju.

“Definitivno sam svjedočila nekoj nepravdi koja je nažalost ispala neko političko prepucavanje, ne samo kao majka djeteta sa poteškoćom nego već i kao građanin gdje čitava Banjaluka pati”, priča majka Ivona.

I to gledajući banjalučku političku scenu, koja već odavno više liči na, kako to i sami odbornici često kažu, “cirkus” nego skupštinu. Kašnjenja ili nedolazak na sjednice, boravak na hodniku a ne u sali, postala je uobičajna praksa banjalučkih odbornika. Pa pred kraj mandata, ne libe se to i priznati.

“Pa nismo kao ustanova, kao organ, kao parlament nismo sigurno opravdali, nema tu šta. Tako da smo svi krivi, građani su uskraćeni za mnogo toga, kašnjenja, isplate, ali ono što bih ja posebno istakao je mentalno maltretiranje građana”, ističe Saša Lazić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

I to posebno, međusobnim optužbama, ličnim prepucavanjima, prebacivanjem loptice odgovornosti – zašto je kasa prazna za plate radnika ili najugroženije kategorije društva? U tom obračunu, rješenje se ne pronalazi – samo nove uvrede, od kojih nijedna od zaraćenih strana, ne preza.

“Pitajte doktora Đajića, pitajte SNSD zašto Banjaluka ne može da gradi kolektor, pitajte predsjednika Skupštine jer su se oni dogovorili da nijedan prostorni plan ne prođe. Banjaluka je oštećena za desetine miliona u ovom četverogodišnjem mandatu”, tvrdi gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković.

Koliko i traju međusobne opstrukcije. I nikako ne prestaju…

“To je samo pokušaj gradske adiministracije i gradonačelnika da napravi priču da sve ovo što zadnjih mjeseci tvrdimo da je potrošio 16 miliona budžeta, da je napravio određena krivična djeala, da je pronevjerio novac , da je zloupotrijebio službeni položaj”, odgovara Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

I tako dok se obostrane optužbe nabrajaju i gomilaju, građani ispaštaju. Zaostale isplate, dijelom su regulisane. Bar za prošlu godinu. Pomak u radu – zakazana je sjednica. No, dogovor oko čak 41 tačke dnevnog reda od predloženih 73, već je izostao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!