Čekrić za N1: Šta je potrebno promijeniti u zakonu o zabrani pušenja u FBiH

Vijesti 13. jun 202412:00 > 13:58 0 komentara
Pixabay

Novi pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu danas i detaljno propisuje uslove za posebne prostore i prostorije za pušenje. O pravilniku i primjeni za Dan uživo govori Jasmina Čekrić - izvršna direktorica u Udruženju PROI, članica radne grupe za izradu Pravilnika pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

Čekrić je pojasnila kako pravilnik omogućava punu implementaciju zakona, a između ostalog definira pod kojim uslovima će se kreirati sobe za pušenje, ko može raditi u tim objektima gdje postoje sobe za pušenje a ko ne, ventilacijske sistem, itd. Dodaje kako su sobe za pušenje zapravo u zakon ugrađene kroz amandmane parlamentaraca, te da se kroz podzakonske akte bilo potrebno potruditi da postoje normativi i pravila koja će zaštititi kako radnike u objektima gdje postoje sobe za pušenje tako i najmalađe, kojima je ulaz u sobe za pušenje zabranjen.

Ko može imati sobe za pušenje?

Najzanimljiviji su ugostiteljski objekti koji poslužuju hranu, pojašnjava Čekrić. Oni imaju opciju da ili kreiraju sobu za pušenje ili zabrane pušenje, dok oni ugostiteljski objekti koji poslužuju isključivo piće, a manje su površine od 50 metara kvadratnih, odnosno ne mogu implementirati ove mjere, mogu se proglasiti pušačkim objektom, s tim da ne mogu primati maloljetnike. 

Pravilnik definira, nastavlja Čekrić, pod kojim uslovima je potrebno dozvoliti te mjere, što je svakako jednostavnije za one objekte koji su se sami proglasili pušačkim, a što nije ni poželjno ni pozitivno za njih jer gube klijentelu u maloljetnicima.

Pitanje koje se često postavlja je zašto je zdravstvenim ustanovama dozvoljena izgradnja soba za pušenje.

Čekrić odgovara kako je to bilo neophodno u onim ustanovama gdje postoje pacijenti koje nije moguće ostaviti bez nadzora, i pustiti na otvoreno kako bi konzumirali duhanske proizvode.

Gošća Novog dana ističe i kako su proizvodi poput IQOS-a, električnih cigareta i nargile također tretirane zakonom, ali da postoje određene mane u pogledu nesagorijevajućih duhanskih proizvoda, što će trebati dalje mijenjati.

Šta je potrebno dalje mijenjati u zakonu?

U svakom slučaju to su nesagorijevajući duhanski proizvodi, to je nešto što nije dovoljno ispitano, nisu dugo na tržištu i nema osoba koje konzumiraju isključivo taj proizvod duži vremenski period.

Potrebno je pustiti zakon da malo živi na terenu, postoji i period prilagodbe od šest mjeseci, vidjećemo rezultate nakon toga, zaključuje Čekrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!