Čelićani sa strahom gledaju u nebo, a nove padavine nose strah od klizišta

Vijesti 11. jun 202219:44 0 komentara

U opštini Čelić proglašeno je vanredno stanje zbog poplava koje su zadesile to područje usljed obilnih padavina te uništile kuće, privredne subjekte i poljoprivredne usjeve. Pomoć dolazi i iz drugih opština i gradova te su organizovane brojne radne akcije i u centru Čelića, ali i u svim drugim naseljima.

Nije prvi put

Ogromne količine vode jučer su nosile sve pred sobom u centru Čelića. Danas građani čiste otpad i sa ulica i iz svojih kuća. Kako kažu, ne pamte sličnu vremensku nepogodu.

“Nema gdje nije prodrla. Kud god je mogla. Jednostavno, to se nije moglo zaustaviti. To je bila toliko jaka bujica. Išlo je odzgo sa brda, počelo rušiti sve do kraja. To je katastrofa”, kaže Ćerim Bislimi, mještanin Čelića.

Oko 70 litara kiše po metru kvadratnom na sat je palo jučer. Obližnje rijeke i potoci izbacili su na površinu drveće, kamenje, namještaj, smeće. I to nije prvi put.

“Žalosno. Užas je bio. Za dvije, tri minute poplavilo je sve unutra što je bilo. Nemam riječi”, rekla je Ganiba Šenić, mještanka Čelića.

“U podrumu je otišlo sve. Što god je bilo, nema više ništa. I onda kada su bile poplave, sve je odneseno. I kada su bile one poplave, odneseno je sve. Oko 300 litara rakije je odnijelo“, kaže nam Hata Behajić, još jedna mještanka Čelića.

Nove najavljene padavine

Ništa nije bolje ni u ravnici, a posebno su loše prošli poljopivrednici jer su voda i mulj uništili usjeve te hranu za stoku.

“Jučer kada sam došao s posla oko 16.00 sati, naglo je padala kiša, počeli smo spašavati ove. Za jedno pola sata je počela rijeka izljevati, nasad je stradao. Štala poplavljena. Vidite sve. Katastrofa”, kaže Mujaga Mešić, poljoprivredni proizvođač.

Osim centra Čelića, poplave su napravile haos u Drijenči, Šibošnici, Ratkovićima i Brnjiku te je poplavljeno oko 400 domaćinstava kao i određen broj privrednih subjekata koji zapošljavaju oko 100 ljudi.

“Sinoć su nam prvi u pomoć pristigla vatrogasna društva iz Lopara, danas dolaze iz Bijeljine da nam pomognu čistiti, pa iz Cazina, Bihaća, Starog Grada i mnogih opština, pa premijer TK, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite. Ja se nadam da Opština Čelić neće ostati sama u ovom problemu. Štete su višemilionske. Što na privatnom sektoru, što na stočnom fondu, što na poljoprivredi. Svi će osjetiti probleme ove poplave”, navodi Admir Hrustanović, načelnik Čelića.

Poplavljene su i prostorije nekoliko javnih ustanova i preduzeća. Nove najavljene padavine nose strah od pokretanja klizišta jer su se dva sinoć aktivirala, a Čelićani sa strahom gledaju u nebo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!